Masna hrana zaglupljuje?
Je li vam danas jedan od onih dana kada vam ništa ne polazi za rukom? Možda je hrana koju jedete uzrok tome
Nova studija Sveučilišta u Oxfordu otkriva kako takva prehrana reducira fizičku izdržljivost te mogućnost prosuđivanja i razmišljanja. Rezultati istraživanja pokazali su da su štakori na prehrani bogatoj mastima mogli trčati 50 posto manje. Također su radili pogreške u zadacima što je sugeriralo da su im kognitivne sposobnosti umanjene.
Profesor Kieran Clarke, voditelj istraživanja, rezultate smatra zapanjujućima. ˝Ovo pokazuje da takva prehrana utječe na um i tijelo čak i unutar kratkih perioda.˝
Dr. Alan Maryon-Davis, predsjednik Britanske udruge za zdravlje, se nadovezuje: ˝Prehrana bogata mastima šalje mozgu poruku kako je nastupilo vrijeme obilja, stoga nam neurotransmiteri, tj. kemikalije u mozgu, govore kako se ne moramo potruditi oko pronalaska hrane i taj naš instinkt se gasi.˝ Drugim riječima, funkcije mozga kako što su promišljanje i razumijevanje usporene su.
Što se može učiniti u tom pogledu? Stručnjaci kažu da je period od 9 dana na takvoj prehrani kod štakora ekvivalentan jednom mjesecu kod ljudi. To znači da iste rezultate možemo očekivati za četiri tjedna.
No rješenje je prilično jednostavno. Prehrana bogata voćem i povrćem te povremeno konzumiranje masti i šećera. Hrana koja je pripremljena na grilu ili u mikrovalnoj umjesto da je pržena u ulju također može biti dobra alternativa.
Novi komentar