« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Oprez

Masna hrana zaglupljuje?

Je li vam danas jedan od onih dana kada vam ništa ne polazi za rukom? Možda je hrana koju jedete uzrok tome

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

prehrana

,

masti

,

utjecaj na mozak

,

hrana bogata mastima

Par čokoladnih kolačića ujutro uz kavu mogu se činiti prilično benignima, no znanstvenici su otkrili kako svakodnevno konzumiranje takve i slične hrane može biti štetnije nego što se pretpostavljalo. Poznato je da prehrana bogata mastima na duge staze izaziva pretilost, dijabetes i srčani udar, no sada, po prvi put, došlo se do spoznaja da može usporiti pa i blokirati rad živčanog sustava i mozga.

Nova studija Sveučilišta u Oxfordu otkriva kako takva prehrana reducira fizičku izdržljivost te mogućnost prosuđivanja i razmišljanja. Rezultati istraživanja pokazali su da su štakori na prehrani bogatoj mastima mogli trčati 50 posto manje. Također su radili pogreške u zadacima što je sugeriralo da  su im kognitivne sposobnosti umanjene.

Profesor Kieran Clarke, voditelj istraživanja, rezultate smatra zapanjujućima. ˝Ovo pokazuje da takva prehrana utječe na um i tijelo čak i unutar kratkih perioda.˝

Dr. Alan Maryon-Davis, predsjednik Britanske udruge za zdravlje, se nadovezuje: ˝Prehrana bogata mastima šalje mozgu poruku kako je nastupilo vrijeme obilja, stoga nam neurotransmiteri, tj. kemikalije u mozgu, govore kako se ne moramo potruditi oko pronalaska hrane i taj naš instinkt se gasi.˝ Drugim riječima, funkcije mozga kako što su promišljanje i razumijevanje usporene su.

Što se može učiniti u tom pogledu? Stručnjaci kažu da je period od 9 dana na takvoj prehrani kod štakora ekvivalentan jednom mjesecu kod ljudi. To znači da iste rezultate možemo očekivati za četiri tjedna.

No rješenje je prilično jednostavno. Prehrana bogata voćem i povrćem te povremeno konzumiranje masti i šećera. Hrana koja je pripremljena na grilu ili u mikrovalnoj umjesto da je pržena u ulju također može biti dobra alternativa.

 

27.10.2009. 09:20:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh