« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
statistika za 2008.

Preko 2 milijuna životinja uginulo je zbog testiranja

Unatoč intenzivnijim aktivnostima udruga za zaštitu životinja, sve ih se više koristi u istraživanjima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

lijekovi

,

laboratorijski miševi

,

testiranje na životinjama

,

štakori

Prošle je godine 2.692.890 životinja uginulo od posljedica testiranja koja su se na njima provodila, a u samo 66.107 slučajeva testiranja su se odnosila na životinjske bolesti, objavilo je Njemačko ministarstvo gospodarstva.

Najčešće korištene životinje su miševi (preko milijun i pol), štakori (pola milijuna), ptice, ribe, zečevi, te psi i mačke. Najdrastičnije je poraslo istraživanje na zamorcima, odnosno za čak 28%.

Znanstvenici su iskoristili i 2285 majmuna na kojima su se provodila različita testiranja štetnog djelovanja otrovnih tvari.

„Nažalost, znanost nam još ne dopušta ukidanje testiranja na životinjama", rekao je državni sekretar Njemačkog ministarstva za prehranu i poljoprivredu naglasivši da se razvijaju alternativne metode, ali one još nisu dovoljno pouzdane, pogotovo kada se radi o djelotvornosti i sigurnosti lijekova.

Oko 54% životinja koristi se, naime, u istraživanju lijekova i bolesti, dok ih 18% ugiba zbog testiranja kvalitete proizvoda iz područja zubne higijene ili veterine.

27.10.2009. 09:33:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh