« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
simbol kriminalaca

Kalašnjikov žali zbog popularnosti svojeg izuma

Oružje stvoreno za "obranu zemlje" postalo je omiljena igračka terorista, krijumčara i zločinaca

Mihail T. Kalašnjikov, izumitelj istoimene puške
Mihail T. Kalašnjikov, izumitelj istoimene puške (Kalasnjikov Guns)
Više o

kalašnjikov

,

jurišna puška

,

Mihail Kalašnjikov

,

AK-47

Dok se približava 90. godini, izumitelj automatske puške koja je dobila naziv kalašnjikov po njegovu prezimenu, žali samo zbog jednoga, a to je da je njegov izum postao oružje pobunjenika od Liberije do Afganistana, kao i kriminalaca i krijumčara droge.

"Boli me kada vidim da kriminalci svih vrsta pucaju iz mog oružja", rekao je Mihail Kalašnjikov u svom obraćanju konferenciji ruskih trgovaca oružjem u blizini Moskve snimljenom na video snimci.

Njegova puška je jedna od najrasprostranjenijih pušaka na svijetu, a postala je službeno oružje mnogih oružanih snaga, ali i gerilaca diljem svijeta.

Kalašnjikov kaže da je "stvorio to oružje prvenstveno za obranu zemlje".

Mihail Timofejevič Kalašnjikov rođen je u Sibiru 10. studenog 1919. godine. U "Crvenu armiju" je regrutiran 1938., a teško je ranjen 1941. u borbi. Dok je bio u bolnici počeo je raditi na svojim konstrukcijama oružja. Vrlo brzo je premješten u znanstveno-razvojni odjel Crvene armije te je zbog iznimnog talenta imenovan glavnim inženjerom.

Godine 1947. dizajnirao je jurišnu pušku AK-47 koja je nakon samo dvije godine postala standardno oružje sovjetske vojske. (hina/metro-portal)
26.10.2009. 19:21:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh