« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
UZROČNE POSLJEDICE

Manjak sna, višak kilograma

Manjak sna usporava metabolizam tijekom dana što uzrokuje da tijelo troši manje energije, odnosno kalorija, objavili su švedski znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

metabolizam

,

spavanje

,

višak kilograma

,

san

Rezultati studije, objavljeni u američkom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", još su jedan dokaz da manjak sna može pridonijeti dobivanju na težini, ne samo poticanjem apetita nego i sporijim sagorijevanjem kalorija.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da samo jedna besana noć akutno smanjuje potrošnju energije u zdravog muškarca, što sugerira da san pridonosi regulaciji potrošnje energije na dnevnoj bazi", rekao je voditelj istraživanja Christian Benedict sa sveučilišta u Uppsali.

Benedict i njegove kolege su 14 studenata podvrgnuli nizu ispitivanja spavanja - skraćenom snu, normalnom snu i potpuno besanoj noći, kroz nekoliko dana i potom mjerili promjene u njihovoj prehrani, razini šećera i hormona i indikatorima rada bazalnog metabolizma.

Otkrili su da samo jedna besana noć usporava metabolizam sljedeće jutro i smanjuje potrošnju energije za obične tjelesne zadaće poput disanja i probave za pet do 20 posto, u usporedbi s jutrom poslije noći u kojoj se dobro spavalo. Nakon slabog sna ti su mladići također imali povišenu jutarnju razinu šećera, hormona koji reguliraju apetit i hormona stresa poput kortizola.

I ranije su studije pokazale da osobe koje spavaju manje od pet sati imaju veći rizik za pretilost i bolesti povezane s njome, poput dijabetesa tipa dva. Američki liječnici preporučaju da odrasle osobe spavaju od sedam do devet sati svake noći.

16.05.2011. 12:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh