« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PRETJERANI OPTIMIZAM

Manjak sna potencira pogrešne odluke

Osobe koje pate od nedostatka sna su bez razloga pretjerano optimistične i zbog toga često donose pogrešne odluke

Fotografija vijesti
Više o

spavanje

,

kockanje

,

nedostatak sna

,

pogrešne odluke

Takve osobe sklonije su okrenuti se kocki i uložiti velike svote uvjereni da ih sreća prati. Studija objavljena u časopisu "Neuroscience" znanstvenim dokazima potkrijepila je ono što su menadžeri kockarnica dugo znali - treperava svjetla i zvukovi automata ohrabruju kockare da nastave igru sve dok ne izgube sav novac.

U studiji je učestvovalo 29 volontera prosječne starosti 22 godine. Magnetnom rezonancom znanstvenici su analizirali mozgove osoba koje su provele neprospavanu i nemirnu noć, a zatim dobivene podatke uporedili s analizom mozgova osoba koje su mirno spavale i imale dovoljno sna.Također, volonteri su radili i brojne zadatke, među kojima je bilo i donošenje odluka iz područja ekonomije.

Skeniranjem mozga volontera znanstvenici su uočili da je kod osoba koje nisu imale dovoljno sna pojačana aktivnost u dijelu mozga koji procesuira pozitivne ishode, a smanjena aktivnost u području u kojem se obrađuju negativni rezultati.

"Studija je dokazala da osobe kada pate od nedostatka sna postaju optimističnije. Sudionici su se ponašali kao da su pozitivni ishodi više vjerovatniji, a da su negativni mnogo manje vjerovatni ili da će nanijeti manju štetu", navodi se u izvještaju. Glavni autor studije Vinod Venkatraman, sa Sveučilišta Duke, istaknuo je da konzumiranje kave, šetnja na svježem zraku i vježbe ne mogu dovoljno pomoći u borbi protiv umora i pospanosti.

12.03.2011. 14:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh