« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OKUS I OBLOZI

Zašto je dobro imati senf u kući?

Senf se koristi i u medicinske svrhe - pomaže kod migrena, bolova u mišićima, upale sinusa...

Senf
Senf (Wikipedia)
Više o

glavobolja

,

migrena

,

začini

,

senf

Senf nije samo ukusan nego i vrlo svestran. Jeste li znali da pomaže kod bronhitisa, bolova u zglobovima i visokog tlaka? Senf ulja imaju antibakterijsko djelovanje i navodno usporavaju rast tumora. Stoga i ne čudi da su stari Grci koristili senf u medicinske svrhe i prije nego što su otkrili njegove začinske prednosti.

Senf se dobiva iz sjemenki biljke gorušice koja je usko povezana s kupusom i rotkvom. Od 500.000 sjemenki može se proizvesti kilogram senfa, a postoje tri osnovne vrste: 1. blagi žuti (sinapis alba), 2. ljuti smeđu (brassica juncea) i 3. ljuti crni senf (brassica nigra). Tipični sastojci senfa su sjemenke, sol, ocat, voda i začini ovisno o recepturi.

Sjemenka senfa sama po sebi nema privlačan okus. Eterična ulja u njoj počinju se oslobađati tek kada se istuče ljuska, a sjemenka dođe u kontakt s vodom. Ulja u zrnu odlična su za zdravlje. Pitagora je tvrdio da senf oštri um, a istraživanja su pokazala da ubrzava metabolizam te da ima antibakterijsko djelovanje, što znači da se uspješno bori protiv bakterija i raznih uzročnika bolesti u organizmu.

Oblozi od senfa

Senf ne djeluje samo iznutra nego je učinkovit i izvana. Ako vas muče artritis, reumatske bolesti i bolovi u mišićima, pripremite si oblog od mješavine senfa i vode. Četiri žlice brašna gorušice (prodaje se u ljekarnama) pritom pomiješajte s malo mlake vode, a ako na raspolaganju nemate brašno, poslužit će i običan, jestivi senf. Smjesu ravnomjerno rasporedite po papirnatoj maramici te krpom zamotajte na bolno mjesto i držite do pet minuta (oprez: kod osoba s osjetljivom kožom može doći do težih opeklina).

Oblog od senfa grije pogođeno područje i potiče prokrvljenost. Bol se smanjuje, a upala se polako povlači. Oblozi (od ulja) se mogu primijeniti i kod upale sinusa i gornjih dišnih puteva. Ulje senfa razgrađuje sluz i ubija bakterije, a oblozi se stavljaju na prsa ili leđa (zbog opeklina nije preporučljivo za osobe s osjetljivom kožom i djecu ispod šest godina).

Senf protiv migrena i tumora

Kod prehlade i glavobolje pomaže kupka za noge od brašna senfa (dvije žlice, 15-20 minuta). Pozitivno djelovanje senfa pritom se osjeća u cijelom tijelu, a kupka navodno rješava i probleme s nesanicom i depresijom, piše Bayerischer Rundfunk.

Senf se posljednjih godina sve više spominje u kontekstu prevencije raka. Znanstvenici sa Sveučilišta Freiburg otkrili su da redovita konzumacija senfa smanjuje rizik od nastanka tumora. Ispitanici su dnevno jeli 20 grama senfa, a njihova krv kasnije je u laboratoriju "bombardirana" kancerogenim tvarima. Uspostavilo se da se krv ispitanika koji su redovito jeli senf bolje nosila s opasnim tvarima od ispitanika koji senf nisu konzumirali na dnevnoj bazi.

12.03.2011. 22:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh