« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
MALO, A DOBRO

Malo stresa pomaže u jačanju imuniteta

Kratkotrajni stres je zapravo obrambeni organizam koji nam je Majka Priroda ugradila kako bismo bili zaštićeniji od bolesti

Malo stresa dobroje za organizam
Malo stresa dobroje za organizam (FreeDigitalPhotos)
Više o

stres

,

kortizol

,

adrenalin

,

pozitivni aspekti

,

oporavak od ozljeda

,

zacjeljivanje rana

,

noradrenalin

Stres je toliko negativno ocrtan u medijima da je istraživati bilo što pozitivno u vezi s njim prava rijetkost. No, ekipa sa Stanforda poduhvatila se upravo tog zadatka, i postigla zadovoljavajuće rezultate pronašavši neke pozitivne aspekte tog tihog ubojice.

Naime, kraća izloženost stresu pokazala se dobrom za zdravlje, jer povećanje razine kortizola, hormona stresa, izaziva obrambenu reakciju organizma što ga automatski čini manje osjetljivim na infekcije i potiče brže zarastanje rana i oporavak nakon operacija.

Zapravo, ako se bojite operacije, bolje ćete proći, jer će vaših stanica imuniteta u krvi biti bitno više nego kod onih koji se ne boje. Praćenjem rezultata oporavka takvih pacijenata godinu dana nakon operacije pokazalo se da su im rane brže zarastale i oporavak je bio brži i kvalitetniji.

Hormoni stresa imaju različite uloge u jačanju imuniteta, objasnio je voditelj istraživanja prof. Firdaus Dhabhar, pa tako noradrenalin mobilizira obrambene stanice u krvotoku, adrenalin ih šalje u kožu da budu štit u slučaju ozljede, a kortizol drži imunitet pripravnim za obranu od infekcija, pa je zaključeno da je kratkotrajni stres način na koji nas priroda štiti od bolesti.

11.09.2012. 13:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh