« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
EHUD BARAK:

Malo je vjerojatno da bi Iran napao Izrael nuklearnim oružjem

Iranci jesu radikalni, ali ne i posve ludi jer znaju što bi uslijedilo da bace bombu u susjedstvo, smatra izraelski ministar obrane

Izraelski ministar obrane smatra da je Iran pas koji laje, ali ne ujeda
Izraelski ministar obrane smatra da je Iran pas koji laje, ali ne ujeda (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Iran

,

Bliski istok

,

Ehud Barak

,

Joe Biden

,

nuklearno oružje

Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je u petak kako je malo vjerojatno da bi nuklearno naoružani Iran napao Izrael, ali bi koristio svoj arsenal da zastrašuje protivnike na Bliskom istoku.

"Ne mislim da bi Iranci bombu, čak i da je dobiju, bacili na susjedstvo", rekao je Ehud Barak. "Njima je jasno što bi moglo slijediti. Oni jesu radikalni, ali ne i posve ludi. Oni imaju vrlo sofisticiran proces donošenja odluka i razumiju realnost", rekao je Barak u washingtonskom Institutu za blisko-istočnu politiku.

Iako nije ulazio u pojedinosti posljedica iranskog udara, čini se da je Barak neizravno sugerirao mogućnost protuudara Izraela, koji je po raširenom uvjerenju nuklearna sila iako to nikad nije javno priznao, navodi u online izvješću The Washington Post.

Izrael je ključan za pristup SAD-a Iranu zbog mogućnosti izraelskog preventivnog zračnog udara kako bi se spriječilo da Iran pribavi nuklearno oružje. SAD nastoji odvratiti Izrael od udara, barem dok postoji mogućnost da međunarodne sankcije donesu pomak u postupanju Irana.

Barak je u Washingtonu održao niz sastanaka s visokim dužnosnicima Obamine administracije, u vrijeme pojačanog angažiranja SAD-a oko međunarodnog pritiska na Iran da odustane od razvoja nuklearnog oružja. Tema razgovora bila je i obnova izraelskih mirovnih pregovora s Palestincima.

Barak se u petak sastao s potpredsjednikom Joeom Bidenom i državnom tajnicom Hillary Clinton, a u četvrtak je u Pentagonu razgovarao s domaćinom, ministrom obrane Robertom Gatesom i admiralom Mikeom Mullenom, zapovjednikom američkog združenog stožera.

Obraćajući se novinarima u State Departmentu, uoči razgovora s Hillary Clinton, Barak je izrazio priznanje naporima predsjednika Baracka Obame i državne tajnice da osiguraju međunarodnu potporu za nove sankcije Iranu.

"Ne mislim da bi Iranci bombu, čak i da je dobiju, bacili na susjedstvo", rekao je Ehud Barak.

"Visoko cijenimo trud koji predsjednik Obama i državna tajnica ulažu kako bi sankcije protiv Irana postale učinkovite i dobile na snazi, ali ne trebamo gubiti iz vida mogućnost da unatoč svim naporima, to neće navesti Iran da prihvati međunarodne norme", naglasio je. Clinton je kazala da SAD nastavlja pristup na dva kolosijeka prema Iranu i ostaje predan diplomatskom, mirnom rješenju. Istodobno je istaknula da je nakon nedavnog izvješća IAEA jasno da Iran nije na razini svoje odgovornosti pa zato SAD s partnerima u međunarodnoj zajednici nastoji pojačati pritisak na Iran.

Clinton je posebno istaknula "duboko zalaganje SAD-a za sveobuhvatan mir na Bliskom istoku i obnovu pregovora između Izraelaca i Palestinaca čim je prije moguće". Ministar Barak je kazao da "svi žele uspostavu mira" na Bliskom istoku. "Jasno nam je da ćemo morati donijeti teške odluke, ne gubeći iz vida pitanje sigurnosti i pazeći da će obje strane mogu živjeti u sigurnosti i miru", kazao je Barak u State Departmentu.

U govoru u Institutu za blisko-istočnu politiku Barak je kazao da je Izrael spreman "donijeti teške odluke i iskoristiti prilike", ali da za mirovne pregovore treba partnera među Palestincima. Barak je također upozorio libanonsku vladu da Izraela pozorno prati aktivnosti Hezbolaha na jugu Libanona, te da će vladu u Bejrutu a ne pojedine teroriste, smatrati odgovornom ako bude prisiljen na sukob. (hina/metro-portal)

27.02.2010. 09:15:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh