« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
Mg

Magnezij - koristan u prevenciji dijabetesa, važan za srce i mršavljenje

Magnezij će pomoći i kod mršavljenja jer ima ulogu u kontroli razine šećera u krvi

Odličan izvor magnezija su upravo brazilski orasi
Odličan izvor magnezija su upravo brazilski orasi (MWN)
Više o

magnezij

,

korisnost magnezija

,

magnezij kako lijek

Magnezija ima u velikom broju namirnica, pa nije teško riješiti problem nedostatka magnezija u organizmu. Neka vaša prehrana bude raznovrsna, a potrudite se da jedete što više žitarica, soje, mahunarki, zelenog povrća, oraha i banana, jer su to najbolji izvori magnezija iz prirode.

Magnezij je neophodan kako bi organizam čovjeka pravilno funkcionirao, jer učestvuje u velikom broju biokemijskih procesa u tijelu. Važan je sastojak svih stanica, neophodan je za stvaranje krvi i kostiju, očuvanje živčanog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava i mišića.

Uzroci nedostatka magnezija su brojni, te se mogu pojaviti uslijed povećane potrebe (tijekom rasta, razvoja, trudnoće i stresa), povećanih gubitaka (jako povraćanje, proljev, kronična oboljenja bubrega), nedostatnog unosa (gladovanje, prehrana gotovo isključivo mliječnim proizvodima, prehrana s malim količinama bjelančevina, masna hrana, "mekana" voda), poremećaja u probavnom sustavu (oboljenja probavnog sustava, opsežno kirurško odstranjenje tankog crijeva), uzimanja određenih lijekova (diuretici, srčani glikozidi, sredstva za čišćenje), prekomjernog lučenja znoja, te uzimanja alkohola. 

Dnevne potrebe za magnezijem su 6 mg po kilogramu tjelesne težine, što znači da osoba teška 50 kilograma treba unijeti 300 mg magnezija dnevno u svoj organizam.

Istraživanja su pokazala da prehrana bogata magnezijem smanjuje rizik od nastanka kamena u žuči, te pozitivno utječe na lijenost crijeva, probavu i grčeve u trbuhu. Također, magnezij je neophodan u sintezi keratina, koji ulazi u sastav kože, kose i dlaka.

Studija koju su prije dvije godine proveli znanstvanici sa švedskog instituta Karolinska zaključuje daobilje zelenog lisnatog povrća, oraštastih plodova i druge hrane bogate magnezijem smanjuje rizik od dijabetesa tip II. Pokazalo se da svako povećanje unosa magnezija za 100 mg smanjuje rizik od dijabetesa za 15 posto. Preuranjeno je preporučiti dodatke prehrani magnezija za prevenciju dijabetesa, ali povećanje konzumiranja prehrambenih izvora magnezija može imati višestruke koristi. Magnezij je komponenta zelenog pigmenta klorofila i najbolji izvor magnezija je zeleno povrće. Statistike pokazuju da 4 posto Europljana i 7 posto Amerikanaca boluje od dijabetesa.

28.12.2010. 20:28:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh