« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
KOMENTAR

Mađarska i poljska „vizija budućnosti Europe“

Novi poljski premijer Morawiecki posjetio je svog mađarskoga kolegu Orbana i iz Budimpešte se čulo kako oni žele biti „snažni glas suodlučivanja“ i u budućoj Europskoj uniji

Pomalo zabrinjavajući stavovi...
Pomalo zabrinjavajući stavovi... (Twitter)
Više o

EU

,

Poljska

,

Mađarska

Ove zemlje središnje Europe imaju svoju vlastitu „viziju budućnosti Europe", rečeno je nakon susreta poljskog premijera Mateusza Morawieckog i mađarskog premijera Viktora Orbana u Budimpešti. Istakli su čitav niz zajedničkih strateških ciljeva, ali prije svega im je stalo da i u bilo kakvoj budućoj formi Europske unije i Varšava i Budimpešta budu važni glasovi u donošenju svih odluka.

Dva premijera su u viziji budućnosti Europske unije prije svega istakla što ne žele. Tu je na prvom mjestu politika migracija u Europskoj uniji koja se „može smatrati propalom", izjavio je Orban. Još jednom je mađarski premijer naglasio da načelno ne prihvaća načelo kvota za prihvat izbjeglica kako je dogovoreno u Europskoj uniji.

Isto tako je mađarski premijer naglasio kako se Poljska može pouzdati u Mađarsku kada je riječ o kaznenom postupku Europske unije protiv Varšave zbog njezinog kršenja temeljnih načela pravne države o podjeli nadležnosti između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Nema tome dugo da je Orban izjavio kako „onaj tko napada Poljsku, napada čitavu središnju Europu".

U Bruxellesu su čuli "pozitivan signal"

Dva premijera nisu duže objašnjavali kakva bi to Europska unija trebala biti i zašto bi ostale članice Unije trebale toliko slušati njihov „snažni glas". Ali i Europskoj komisiji je jasno kako u državama Unije gdje riječ vode populisti kao i u Varšavi nema osobite potpore prema kaznenom postupku temeljem članka 7. Lisabonskih sporazuma.

Utoliko se iz Bruxellesa čulo kako, makar se u Poljskoj ništa nije promijenilo, europske institucije i „dalje stoje spremne za dijalog" i kako je pozitivno što je poljski premijer Morawiecki prihvatio poziv Komisije da posjeti Bruxelles 9. siječnja, izjavila je jedna glasnogovornica EK ove srijede.

Teoretski, u postupku koji se vodi protiv Poljske bi ta zemlja mogla izgubiti svako pravo suodlučivanja unutar Europske unije. No na takvu kaznu bi trebale pristati sve druge članice Europske unije.

Piše: DW
05.01.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh