« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Losion poslije sunčanja: da ili ne?

Što kažu stručnjaci o nanošenju losiona nakon sunčanja na kožu koja izgori

Losion poslije sunčanja - da ili ne?
Losion poslije sunčanja - da ili ne? (Pexels)
Više o

zaštita

,

sunčanje

,

losion poslije sunčanja

Sunce, plaža i more možda zvuče kao idealna ljetna kombinacija, no isto se tako, ako ne zaštitimo kožu, može pretvoriti u noćnu moru.

Prvo što trebamo jest pobrinuti se da kupimo kvalitetnu kremu za sunčanje sa zaštitom od svih vrsta zračenja, a nakon toga treba se sjetiti redovito ju nanositi, pogotovo ako se tijekom dana kupamo u moru.

Nakon sunčanja, poželjno je nanositi za to predviđeni losion. No...

Što učiniti ako smo izgorjeli na suncu? Trebamo li u tom slušaju također posegnuti za losionom nakon sunčanja?

Stručnjaci upozoravaju da bi nanošenje losiona nakon sunčanja na kožu koja je izgorjela kožu moglo samo još više oštetiti. Zato se kao alternativa preporučuju prirodni preparati, poput aloe vere.

„Losioni nakon sunčanja obično su gusti i sadrže ulja koja na površini kože stvaraju barijeru ispod koje ostaje zarobljena „vrućina" koja isijava iz kože, zbog čega nas koža peče", kaže stručnjakinja Michaella Bolder. „Osim toga, mnogi pripravci sadrže kemikalije i mirise koji će dodatno štetiti koži."

Aloe vera već se dugo smatra spasiteljem za kožu izgorjelu na suncu jer hladi i obnavlja kožu. Najbolje ju je koristiti u obliku čistog gela koji dozvoljava vrućini da izađe iz kože.

Ipak, struka upozorava da medicinska svojstva aloe vere nikad nisu bila dokazana znanstvenim istraživanjima. Znanost ju još uvijek smatra tradicionalnim biljnim receptom za tretiranje kože koja izgori na suncu.

Aloe vera potječe s Arapskog poluotoka, a spominje se već u 16. stoljeću prije Krista.
Unatoč tome što ne postoje znanstveni dokazi da ona zaista pomaže u oporavku na suncu oštećene kože, mnogi ju liječnici preporučuju za umirivanje iritirane kože.

Osim što na izgorjelu kožu trebamo nanositi ispravne preparate, ne smijemo zaboraviti izbjegavati izlagati se suncu kad je ono na najvišoj točki. Ako smo slućajno izgorjeli, dobro se nekoliko dana u potpunosti držati hladovine.

Piše: Andrea Holi
15.06.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh