« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SVI U PLANINE!

Boravak u planinama pospješuje mršavljenje

Leptin smanjuje želju za hranom, a njega podstiče niža koncentracija kisika na nadmorskim visinama pa ćete samim boravkom na planinama izgubiti koji dekagram

Planine su izvor zdravlja
Više o

skijanje

,

mršavljenje

,

planine

,

recept za mršavljenje

Visoka nadmorska visina pomaže debelim ljudima da lakše smršave, pokazalo je istraživanje liječnika u Njemačkoj. Medicinska ekipa dr Floriana Lipla, sa Sveučilišta Ludwig-Maximilians u Minhenu, proučavala je učinak sedmodnevnog boravka na planini visokoj 2,650 metara, kod pretjerano gojaznih osoba u prosjeku starih oko 50 godina. 

Osim klimatske promjene, ispitanici se nisu podvrgli nikakvim posebnim režimima u vezi s prehranom, navikama i tjelesnom aktivnošću. 

Ipak, već poslije sedam dana ustanovljeno je da su sve osobe malo izgubile na kilaži, kao i da su smanjile unos hrane i smanjile krvni tlak. Pozitivni efekti trajali su još mjesec dana nakon što su se osobe vratile kući.

Kao razlog za to stručnjaci navode nižu koncentraciju kisika na visokim nadmorskim visinama, što podstiče lučenje hormona leptina koji smanjuje želju za hranom. 

25.12.2011. 19:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh