« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
BOGATO POLIFENOLIMA

Ljubičasto voće sprječava mnoge bolesti

Borovnice, kupine, crne grožđice i šljive pomažu u borbi protiv raka, bolesti srca, Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti...

Ljubičasto voće sprječava mnoge bolesti
Ljubičasto voće sprječava mnoge bolesti (DeviantArt)
Više o

kupine

,

šljive

,

borovnice

,

polifenoli

,

crne grožđice

,

ljubičasto voće

Voće ljubičaste boje izvrsno je za naše zdravlje i može pomoći u sprječavanju mnogih bolesti. Istraživanje koje su proveli znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Manchesteru pokazalo je da borovnice, kupine, crne grožđice i šljive pomažu u borbi protiv srčanih bolesti, raka i multiple skleroze.

Studija koja je objavljena u časopisu Archives of Toxicology otkrila je da ljubičasto voće pomaže i u sprječavanju bolesti povezanih sa starenjem, kao što su Alzheimerova ili Parkinsonova bolest.

>> Voće - kako dobiti ono najbolje od njega

Znanstvenici smatraju da polifenoli, koji tom voću daju ljubičastu boju, pomažu u borbi protiv štetnih učinaka željeza. Iako nam je željezo prijeko potrebno za zdravlje, njegove dobrobiti se osjećaju samo ako ono reagira s drugim sastojcima u našem tijelu. Kad željezo ne reagira kako bi trebalo, može oštetiti stanice u tijelu ako se probije kroz probavni sustav u pogrešnom obliku.

Polifenoli u ljubičastom voću mogu zahvatiti željezo i spriječiti ga da negativno djeluje na naš organizam. Znanstvenici preporučaju da jedan ili dva obroka dnevno bude ljubičasto voće ili povrće.

08.12.2010. 19:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh