Ljeto vas je zateklo nespremne? Donosimo vam dvotjednu dijetu koja topi kile
Dijeta u kojoj niste gladni, jedete raznovrsno i topite mast. Zvuči odlično.
Dok su se drugi pripremali za plažu i manjak odjeće vi ste se znojili i radili? Došlo je vrijeme i za vaš godišnji, ali pogled na minijaturni badić od prošle godine ne izgleda obećavajuće?
Nova dijeta obećava topljenje masti u samo 14 dana.
Prema istraživanjima dvije trećine žena ide na dijetu prije svog godišnjeg odmora, ali si postavljaju previsoke ciljeve te je rijetko koja zadovoljna na svom godišnjem.
Nova dijeta skida od 3,5 do 5,5 kila, ali i obećava da je to samo početak topljenja masti nataloženih tijekom godine.
Studije koje su provedene na ljudima koji inače idu na dijete pokazale su da se čak do 95% ljudi vraća na svoju staru težinu, a samo 5-15% ljudi uspješno održava željenu težinu.
Fiona Kirk, nutricionistikinja koja je osmislila ovu dijetu potvrdila je za Daily Mail da nije u pitanju nikakva brzinska dijeta koja nezdravo skida kile ili šteti zdravlju.
Ova je dijeta bazirana na izmjeni navika jedenja, nutritivnim sastojcima i životnim navikama. Kad se debljamo naše stanice se debljaju čak i do šest puta svoje veličine. Cilj je smanjiti stanice i održati ih na optimalnoj veličini. Postoje određene navike i namirnice koje ubrzavaju proces smanjenja stanica, tvrdi Kirk, te njih trebamo iskoristiti do maksimuma.
Hrana koja ubrzano topi mast
Kalcij
Losos je jedna hranjiva namirnica puna kalcija koji troši veći broj kalorija svojom razgradnjom. Kalcije se veže sa žučnim kiselinama i povećava izlučivanje masti kroz crijeva. Na taj način umjesto pohranjivanja, tijelo ispušta mast. Pojačanu razinu kalcija imaju i špinat, brokula, rabarbara, i sir.
Omega 3 kiseline
Orasi su najjači izvor ove vrijedne masnoće koja nam je dobra i potrebna. Iako je i samo mast, pomaže u održavanju razine šećera u krvi, sprječava skladištenje kalorija, povećava toplinu stanice koja onda može lakše topiti masti i koristiti ih kao energiju. Omega 3 ima i u ribi, grahu, slanutku, grašku i avokadu.
Fermentirajući ugljikohidrati
Grah, leća, kukuruz, grašak, smeđa riža, zob, a posebice slanutak spadaju u vrstu ugljikohidrata koji ne sadrže mnogo kalorija, pomažu radu crijeva te iza njih ostaje najmanje masti koje stanice mogu pohraniti.
Astaxantin
Riječ je hrani ružičaste boje poput lososa, škampa, kalifornijske pastrve i jastoga koji sadrže karotenoid, tvar koja povećava korištenje masti kao izvora energije te ubrzava sagorijhecvanje masti tijekom vježbanja.
Pravila dijete
Jedite samo voće do 11.30 - ono je najlakše probaviti ako se jede samo. Začešljenje probave najveći je neprijatelj svake dijete.
Za ručak uvijek pojedite tanjur juhe i zdjelu salate.
Izbjegavajte škrobne ugljikohirdrate koji su inače dopušteni, nakon 18 sati, osim ako vježbate kasno navečer.
Za večeru imate najmanje 3 povrća ili veliku salatu.
Pojedite nešto svaka 2 do 3 sata kako bi proces sagorijevanja trajao cijeli dan, ali izbjegavajte energetske pločice.
Izbjegavajte kruh, tjesteninu i bijelu rižu jer od njih imate samo kratkotrajnu energiju i puno masti.
Svaki dan radite barem 30 minuta tjelovježbe, najbolje bi bilo odmah ujutro kako biste potaknuli sagorijevanje masti čak i do 8 sati nakon vježbanja.
Pijte vodu svaka dva do tri sata - ona pomaže svim kemijskim reakcijama u vašem tijelu, od vađenja tvari do izbacivanja masnoća.
Ako zabrljate, vratite se što prije na pravi put, ali se nemojte gristi. I radost je dobar način zdravog mršavljenja.
>>Recepti za dvotjednu dijetu>>
Držite se plana što je moguće bliže dva tjedna. Nakon toga možete početi raditi svoje kombinacije i recepte.
Novi komentar