« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FARMA-TECH

Lijekovi ne djeluju? Provjerite uskoro uz nove aplikacije

Stari modeli poslovanja propadaju pa su farmaceuti i IT kompanije počeli sve više usko surađivati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

lijekovi

,

farmaceutska industrija

,

aplikacije

,

IT kompanije

Tehnologija je danas neizbježna i sve se više uvlači u pore gotovo svih životnih aspekata. Farmacija je također jedna od sfera u kojima suvremena tehnološka dostignuća korak po korak pokazuju i dokazuju svoju isplativost. Naime, proizvođači lijekova diljem svijeta sve više se zbližavaju s IT kompanijama kako bi dokazali da njihovi lijekovi zaista imaju učinka.

Faramaceuti vjeruju da će uz pomoć specijaliziranih gadgeta, odnosno napravica moći pratiti oporavak pacijenata u realnom vremenu i na taj način potvrditi ono što neprestano izjavljuju - da njihovi lijekovi djeluju.

Sasvim je logično zaključiti da će farmaceutska i IT industrija još više surađivati u budućnosti. Prednosti su velike, naročito ako se gleda financijski aspekt.

Nekoliko takvih suradnji već postoji.

Novartis je potpisao ugovor s američkim Proteus Biomedicalom kojim se predviđa stvaranje "pametne pilule" koja bi iz tijela pacijenata trebala slati podatke o stanju pacijenata te javljati uzimaju li oni lijekove redovito. Bayer kombinira svoj glukometar s Nintendovim igraćim konzolama s ciljem da se ispromovira konzistentno kontroliranje šećera u krvi. Johnson&Johnson's Lifescan jedinica ima iPhone aplikaciju koja pacijentima omogućava da na svoj mobitel iz Applea prenose podatke o stanju glukoze u krvi.

Ništa čudno, velike kompanije više se ne mogu oslanjati na staru slavu nekih lijekova kako bi zaradile. Stari poslovni modeli se raspadaju pa su kompanije prisiljene poraditi i na propagandi i na sasvim novim suradnjama, bio s medicinskim ili nemedicinskim kompanijama.

12.02.2010. 11:14:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh