« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OPERACIJA ANTI-GADAFI

Libija: Koalicijske snage tuku Gadafija i iz zraka i s mora

U Bengaziju koji drže pobunjenici, dužnosnici privremene vlade rekli su u srijedu da još 16 civila ubijeno u Misrati, povrh oko 40 ubijenih u ponedjeljak i utorak

Gadafija tuku iz zraka
Gadafija tuku iz zraka (YouTube)
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

pobunjenici

,

vojna akcija

Cilj koalicijskih zračnih napada u srijedu su bili tenkovi snaga Moamera Gadafija u zapadnom libijskom gradu Misrata, gdje su civili već više od tjedan dana izloženi napadima, dok su kod Adždabije vladine snage nastavile napade na nekoliko stotina pobunjenika ukopanih u tom istočnom gradu, izvijestile su svjetske agencije, prenosi Hina.

Liječnik u Misrati izjavio je za Associated Press da su se tenkovi povukli nakon zračnih napada koji su počeli oko ponoći, dodajući da je u zračnim napadima pogođena zrakoplovna akademija i prazno krilo bolnice. "Neki od tenkova su pogođeni a drugi su se povukli. Bojimo se povratka tenkova ako zračni napadi prestanu", rekao je libijski liječnik. Izvješće se nije moglo odmah potvrditi, jer je novinarima zabranjen ulaz u Misratu, izvijestio je američki javni radio NPR.

Akcija saveznika je izvedena dok su se ratni brodovi koalicije kretali prema obalnim vodama Libije, kako bi provodili embargo na oružje protiv Gadafijeva režima.

Gadafijevi snajperi 'skidaju' civile

U Bengaziju koji drže pobunjenici, dužnosnici privremene vlade rekli su u srijedu da još 16 civila ubijeno u Misrati, povrh oko 40 ubijenih u ponedjeljak i utorak.

"Pobunjenici u Bengaziju kažu da Gadafijeve snage sada kontroliraju bolnicu u Misrati i da su na krov postavili snajperiste", navodi NPR. U borbama oporbenih i vladinih snaga na periferiji grada Adžabija, oko 500 kilometara istočno od Tripolija, u srijedu nije bilo većih pomaka.

Američki kontraadmiral Gerard Hueber rekao je u srijedu u telefonskoj konferenciji za tisak da Gadafijeva vojska nastavlja kršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN koja poziva na prestanak napada na civile, jer nastavlja borbe u više gradova.

Hueber je rekao novinarima da međunarodne snage koje nadziru UN-ovu zabranu leta nad Libijom, nastavljaju s pritiskom na Gadafijeve snage, te da je koalicija u zadnja 24 sata izvela 175 borbenih letova, od čega su američki piloti izveli 113, a druge zemlje ostatak. Koalicijske snage imale su za cilj Gadafijeve mehanizirane postrojbe, topničke položaje i pokretne lansere projektila, rekao je Hueber telefonom sa zapovjednog broda USS Mount Whitney u Mediteranu.

Jedan od ciljeva zračnih udara u srijedu bili su i ostaci američkog lovca F-15, koji se u utorak srušio u Libiji, navodno zbog mehaničkog kvara.

Po riječima jednog američkog dužnosnika, kojeg citira Reuters, olupina je bombardirana kako bi se spriječilo da dijelovi i materijali zrakoplova dospiju u "krive ruke".

Kontraadmiral Hueber također je istakao kako nema izvješća o civilnim žrtvama u napadima koalicijskih snaga u Libiji. "Nije bilo izvješća o civilnim žrtvama. Naša je misije ovdje zaštita civilnog stanovništva i mi biramo ciljeve s time kao glavnim prioritetom", dodao je.

Operacija 'anti-Gadafi' nema vremenski okvir

Američki ministar Obrane Robert Gates, koji boravi u posjetu Egiptu, izjavio je u srijedu kako nije određen "vremenski rok" do kojeg bi operacije međunarodne koalicije u Libiji trebale završiti. "Vijeće sigurnosti UN nije odredilo krajnji rok za zonu zabrane leta, pa mislim da nema ni kalendara koji se tiče završetka operacije", izjavio je Gates, prenosi AFP.

On je istakao da će se stvari procjenjivati kako se budu odvijale, u smislu onemogućavanja Gadafija da napada vlastiti narod, dodajući kako nitko nema iluzija da će to biti operacija koja će trajati tjedan, dva ili tri. Na upit o ishodu libijske krize, kazao je da to ostaje nejasno, spominjući kao jednu od mogućnosti i da Gadafija napuste najbliži suradnici, ili članovi obitelji.

Također u srijedu, članice NATO-a su radile na planu koji bi mogao omogućiti SAD-u da uskoro preda operativni nadzor nad zonom zabrane leta iznad Libije. Potez bi omogući SAD-u da se prebaci u pozadinske funkcije, kao što je popuna gorivom u zraku. Francuska je ponudila kompromisno rješenje, prema kojem bi NATO preuzeo operativno vodstvo, pod nadzorom 'ad hoc' političkog odbora ministra vanjskih poslova zapadnih i arapskih zemalja. Međutim, u srijedu navečer se članice NATO-a, ni nakon ti ana razgovora, nisu uspjele dogovoriti ni donijeti odluku o tome da NATO preuzme zapovjedanje vojnim operacijama u Libiji.

23.03.2011. 22:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh