« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
AFGANISTAN

Američki vojnik: Svjesno smo ubijali nenaoružane civile

Vojnik koji se fotografirao uz ubijene Afganistance priznao je krivnju za ubojstva tri nenaoružana afganistanska civila

Afganistan
Afganistan (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

američka vojska

,

ubojstvo civila

Vojnik Jeremy Morlock iz Wasille u Aljasci, pred vojnim je sudom u bazi Lewis-McChord, južno od Seattlea, priznao krivnju u tri točke za ubojstva, u tri točke za urotu, te za opstruiranje pravde i ilegalnu uporabu droge, u zamjenu za kaznu najviše do 24 godine zatvora, prenosi Hina. 

Morlock je optužen da je imao vodeću ulogu u ubojstvima trojice nenaoružanih Afganistanaca u pokrajini Kandahar u siječnju, veljači i svibnju 2010. Na pitanje vojnog suca je li plan bio ubiti te ljude ili ih prestrašiti, Morlock je odgovorio: "plan je bio ubiti ljude".

Morlock je prvi od pet vojnika iz 5. Stryker brigade, stacionirane u bazi Lewis-McChord, koji će biti izvedeni pred vojni sud. Morlockov branitelj, Geoffrey Nathan izjavio je da će njegov klijent, čak i ako dobije najvišu kaznu, nakon osam godina u zatvoru moći tražiti puštanje na uvjetnu slobodu.

Optuženik je rekao sucu Kwasi Hawksu, da su on i njegovi suoptuženi počeli planirati ubojstva krajem 2009., te kako su htjeli da izgledaju opravdana tako da stave oružje uz tijela žrtava. Na pitanje suca jesu li svi suoptuženi znali da se ubijaju nevini ljudi, odgovorio je "da gospodine, svi su znali".

Početkom tjedna, njemački tjednik Der Spiegel objavio je tri fotografije na kojima Morlock i drugi vojnici poziraju uz tijela mrtvih Afganistanaca.

Na jednoj od fotografija, Morlock se smiješi dok diže za kosu glavu jedne od žrtava.

24.03.2011. 08:18:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    24.03.2011. 09:59
    zbog ovakvih odmetnika su naši generali na sudu za ratne zločine, a američki generali ne :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh