« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Lessing negoduje zbog Nobela

Nakon što je osvojila prestižnu nagradu, književnicu uznemiruju novinari i ne daju joj raditi

Britanska nobelovka u zadnje je vrijeme vrlo oštra u istupima
Britanska nobelovka u zadnje je vrijeme vrlo oštra u istupima (Reuters)
Više o

Doris Lessing

,

Alfred i Emily

Doris Lessing, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, izjavila je kako je osvajanje te prestižne nagrade za 2007. prava katastrofa. Povećano zanimanje medija za nju, značilo je da je pisanje sljedećeg romana gotovo nemoguće. Lessing (88) također je rekla da se vjerojatno neće odreći pisanja. Njezina posljednja knjiga dijelom su izmišljeni memoari pod nazivom ‘Alfred i Emily’. Otkad je dobila Nobela, konstantno od nje nešto traže, požalila se Lessing.

- Sve što radim jest da dajem intervjue i provodim vrijeme pozirajući fotografima. Što se tiče moga pisanja, prestala sam jer nemam više energije. Upravo zato uporno mlađima od sebe govorim da ne zamišljaju kako će uvijek biti spremni za pisanje - izjavila je Lessing.

Rekla je da tu energiju treba iskoristiti, jer će nestati i iskliznuti. Inače, Lessing je jedanaesta žena koja je dobila Nobela za književnost u 106-godišnjoj povijesti nagrade. Najpoznatija je po romanima ‘Zlatna bilježnica’ i ‘Dobar terorist’.

OdricanjePovećano zanimanje medija za nju, značilo je da je pisanje sljedećeg romana gotovo nemoguće. Lessing je rekla da se vjerojatno neće odreći pisanja.  

- Hvala ne znači dovoljno kada dobijete nagradu. Osjećaj je nevjerojatan i čudesan - rekla je Lessing kada je dobila nagradu.

Također se prisjetila kako je 60-ih godina čula da ju Nobelov žiri ne voli te da nikada neće osvojiti tu prestižnu nagradu. Britanka zbog bolesti nije mogla doći na svečano uručenje nagrade pa ju je primila u Londonu.

Prilikom uručenja rečeno je da je Lessing okrunjena nagradom koju je zaslužila. Ta kontroverzna književnica rodila se u Iranu, a prije preseljenja u domovinu 1949. živjela je u Rodeziji, današnjem Zimbabveu.

Debitantski roman ‘Trava pjeva’ objavila 1950. godine. U svojoj bogatoj karijeri napisala je više od 50 romana, drama, memoara i kratkih priča. ‘Zlatna bilježnica’ smatra se feminističkim klasikom, iako se Lessing kasnije distancirala od pokreta.

Piše: Piše: Livia Čveljo
11.05.2008. 22:39:51
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  marna
  12.05.2008. 15:01
  Što bi bilo da cijenjena gospođa uopće nije imala vremena pisati romane i da je morala raditi da bi prehranila sebe ili obitelj?
  Koliko čak i u razvijenim zemljama čuči neotkrivenih talenata jer si mnogi ne mogu dozvoliti taj luksuz pisanja.
  Kada bi netko organizirao negdje natjecanje za najbolju priču i najboljima podijelio laptope i besplatni internet, koliko bi se dobra literatura demokratizirala?
  Koliko bi se novih Lessingica pojavilo?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh