« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ELIMINACIJSKE GREŠKE

Kvalitetnim životopisom do željenog posla

Iako je životopis tek prva stepenica do dobivanja posla, većini je nažalost i zadnja bez obzira na stečene vještine i znanja

Fotografija vijesti
Više o

nezaposlenost

,

Hrvatska

,

HZZ

,

posao

,

životopis

,

traženje posla

U ovo doba recesije, financijske i gospodarske, krize kada je nezaposleno, prema statističkim podacima Zavoda za zapošljavanje, oko 305 tisuća Hrvata treba se izboriti za radno mjesto, a bitka započinje slanjem životopisa.

Iako je životopis tek prva stepenica do dobivanja posla, većini je nažalost i zadnja bez obzira na stečene vještine i znanja. Najčešće ljudi sami sebe diskvalificiraju iz utrke za radnim mjestom loše sročenim i napisanim životopisom, a razlog je vrlo jednostavan -  poslodavci ili osobe iz ljudskih resursa nemaju vremena proučavati i razmišljati što ste htjeli reći u svom circumu vitae.

Morate biti svjesni da pregledavanje vašeg životopisa ne traje duže od jedne minute, što znači da vam je dano vrlo malo vremena kako bi impresionirali poslodavca vašim obrazovanjem, poslovnim postignućima i jedinstvenim vještinama.

No, iako ste možda vi baš idealni za radno mjesto iz natječaja, „šlampavo" napisani životopis eliminirat će vas iz konkurencije, a kako bi to izbjegli slijedite ove upute:

Dužina životopisa

Ako ste ikada prilikom čitanja knjige ili nekoga članka pomislili „o bože, daj više prijeđi na stvar" onda morate biti svjesni da na isti način razmišljaju osobe koje čitaju vaš životopis od tri stranice. Pošto životopis nije namijenjen prezentiranju vaših uspjeha tokom cijeloga života, od medalja koje ste osvojili na školskom natjecanju u šahu do težine koju možete podići u teretani,  u 9 od 10 slučajeva opširno napisani sastavci završit će u smeću.

Kako bi izbjegli hendikep u samome startu preporučamo da ne pišete  više od jedne do dvije stranice jer pretjerano detaljan tekst ostavlja loš dojam.

Prateće pismo

Ako ste prekvalificirani za posao za koji se natječete dobro je imati prateće pismo u kojem ćete poslodavcu objasniti nužnost da vas zaposli, pogotovo ako ste imali težak život. Poslodavac bi trebao znati vašu tešku životnu priču, školovanje mlađega brata ili sestre, ili uzdržavanje velike obitelji, kako bi mogao znati zašto se prijavljujete na mjesto za koje ste prekvalificirani.

Gramatika i pravopis

Vrlo je teško zapaziti sve greške koje nastaju prilikom dugotrajnog pisanja, pogotovo jer nam koncentracija  popušta nakon konstantnog gledanja u isti tekst. Unatoč svim blagodatima tehnologije promaknu nam banalne greške poput krivo napisane riječi ili krivi padeži, a takve stvari mogu biti eliminacijske jer u očima poslodavca izgledamo vrlo nezbiljno. Rečenice trebaju biti logične i kratke, treba izbjegavati ponavljanja, kratice i zamjenice ja i moj, te je nužno da su glagoli u istom vremenskom obliku. Stoga, prije nego što šaljete životopis pročitajte ga nekoliko puta, a kako bi greške sveli na minimum neka ga pročita neka nepristrana osoba poput prijatelja ili neko od ukućana.

Postignuća

Najčešći razlog odbijanja je da vaša navedena postignuća u životopisu ne odgovaraju poslu za koji ste se prijavili na natječaju. Bez obzira koje kvalitete ste naveli, poslodavci će vaš životopis baciti u smeće ako ne odgovaraju njegovim potrebama, odnosno ako vaše vještine ne može unovčiti. Stoga trebate navesti svoja postignuća i vještine koje su relevantne i mogu unaprijediti posao za koji se natječete.

Kako bi bili što konkurentniji, te izbjegli hendikep u startu Hrvatski zavod za zapošljavanje još savjetuje da:

Razmislite o tabličnom prikazu Vašeg životopisa; on je jasniji i pregledniji od životopisa pisanoga u obliku sastavka. Naslove cjelina istaknite podebljavanjem, podvlačenjem ili kurzivom i pritom slijedite uvijek isti stil. Imajte na umu da previše različitih oznaka komplicira izgled teksta.

Važnije informacije stavite na početak ili kraj rečenice, popisa, ulomka ili stranice. Početak i kraj se uvijek bolje pamte nego sredina. Nastojite naglasiti svoje nedavne uspjehe i dostignuća, a ne ona stara.

08.11.2011. 10:48:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh