« Život
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
MLJAC

Kupine - superhrana za kolovoz

Kupine upravo počinju dozrijevati po puteljcima između polja na našoj obali, pa ako ste na moru, ne propustite ovo supervoće

Kupine su odlične za kolače
Kupine su odlične za kolače (Arhiva)
Više o

vitamin C

,

željezo

,

kupine

,

vitamini

,

superhrana

,

tanin

,

pektin

Kupine su genijalne biljke koje preživljavaju u gotovo svim uvjetima, a plodovi imaju fantastičan okus i pravo bogatstvo hranjivih i ljekovitih sastojaka. Stručnjaci se slažu da će upravo kupina vrlo brzo postati izuzetno traženo voće.

>> Kupine - zdravo voće >>

Kupine sadrže eterično ulje, tanin i pektin, jantarnu, jabučnu, oksalnu, mliječnu, salicilnu kiselinu i veliku količinu vitamina C (na 100 g kupina čak 21 g C vitamina!). Kupina je vrlo bogata vlaknima , a sadrži željezo (što je osobito važno u prve dvije godine djetetova života, te kod trudnica, dojilja, u pubertetu i klimakteriju) i kalcij.

>> Fini voćni kolač s kupinama >>

Kupina je sjajan izvor željeza u prehrani. Laboratorijski testovi upućuju na moćno antioksidativno djelovanje te smanjeno stvaranje lošeg LDL kolesterola.

Kupinovo vino stari je narodni lijek protiv anemije, a od lišća kupine možete napraviti čaj koji pomaže kod upale crijeva i krvarenja želuca. Uz to, čisti krv, liječi promjene na koži i dobar je protiv anemije.

>> Ljubičasto voće sprječava mnoge bolesti >>

Njeni listovi su prirodno i zdravo sredstvo protiv dijareje, od njih se pravi čaj koji pomaže kod krvarenja želuca, upale creva i hroničnog nadražaja slijepog crijeva.

Osim toga, čisti krv, ublažava i liječi osip, lišajeve i druge promene na koži, a korisna je i za anemiju. Snižava krvni pritisak, a narodni ljekari je preporučuju i kod parodontoze, objavio je RTRS.

01.08.2014. 18:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh