« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
UMOR

Kronično ste umorni? Možda imate Covid-19

Više od polovice pacijenata i osoblja koje su oboljeli od Covida-19, a koje je nadzirala irska bolnica pretrpjeli su trajni umor nakon posljedica početne bolesti, pokazala je nova studija

Možda ga imate, a ni ne znate...
Možda ga imate, a ni ne znate... (Arhiva)
Više o

kronični umor

,

Covid-19

Covid-19 pokazuje sve svoje znakove polako, jedan po jedan, tako da se neki otkrivaju tek bitno kasnije od drugih, pokazalo je zanimljivo istraživanje.

"Iako su prezentacijske značajke infekcije SARS-CoV-2 dobro okarakterizirane, srednjoročne i dugoročne posljedice infekcije ostaju neistražene", rekao je Liam Townsend iz bolnice St. James i Instituta za translacijsku medicinu Trinity na Trinity Collegeu u Dublinu.

Studija, koja je pratila 128 sudionika u bolnici St James, otkrila je da je 52 posto prijavilo trajni umor u prosjeku 10 tjedana nakon "kliničkog oporavka" od infekcije, bez obzira na to koliko je ozbiljna njihova početna infekcija bila.

Preliminarna studija, koja još nije recenzirana, obuhvatila je 71 osobu koja je zaprimljena u bolnicu i 57 zaposlenika bolnice koji su imali blage simptome. Prosječna dob bila je 50 godina i svi su sudionici imali pozitivan test na Covid-19.

Istraživači su proučavali razne potencijalne čimbenike, uključujući ozbiljnost početne bolesti i već postojeća stanja, uključujući depresiju.

Otkrili su da nema razlike je li pacijent hospitaliziran ili ne.

Međutim, otkrili su da su žene, unatoč tome što su činile tek nešto više od polovice sudionika (54 posto), činile dvije trećine onih s trajnim umorom (67 posto).

Također je utvrđeno da je vjerojatnije da će umor imati oni s prethodnom anksioznošću ili depresijom.

Autori su rekli da su nalazi pokazali da je potrebno više rada i istraživanja kako bi se dugoročno procijenio utjecaj koronavirusa na pacijente.

"Naša otkrića pokazuju značajan teret postvirusnog umora kod osoba s prethodnom infekcijom SARS-CoV-2 nakon akutne faze bolesti COVID-19", zaključili su.

Dugoročne posljedice Covida-19

Studija, koja se krajem ovog mjeseca predstavlja na Europskoj konferenciji o kliničkoj mikrobiologiji i zaraznim bolestima o koronavirusnoj bolesti (ECCVID), sugerira da su pacijenti oboljeli od koronavirusa "vrijedni daljnjeg proučavanja i rane intervencije".

Sve je jasnije da virus može ostaviti posljedice i nakon što se pacijent oporavi od bolesti. Na internetu postoje brojne grupe za podršku u kojima tisuće članova traži pomoć i savjete o bolesti.

U srpnju je studija u Italiji provedena nad oporavljenim pacijentima otkrila da 87 posto njih i dalje pati od barem jednog simptoma 60 dana nakon što su se razboljeli. Umor i poteškoće s disanjem bili su najčešći, piše Science alert.

Istraživači s King's Collegea u Londonu, koji stoje iza opsežnog projekta praćenja simptoma, procjenjuju da svaka deseta osoba koja koristi aplikaciju još uvijek ima simptome i nakon 30 dana, a neki se mjesecima ne osjećaju dobro.

"Sve češće vidimo dokaze o dugoročnim posljedicama Covida-19, a umor je jedna od često prijavljenih nuspojava. Ova studija naglašava da se umor javljao i kod hospitaliziranih pacijenata i kod onih koji su imali blage simptome", rekao je Michael Head sa Sveučilišta iz Southamptona, komentirajući najnovije istraživanje.

Dodao je i da da studija dodatno naglašava koliko je važno smanjiti prijenos bolesti u zajednici pa "čak i među mlađim skupinama ljudi koji nisu odmah ozbiljno bolesni".

22.09.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.09.2020. 10:22
    samo zivimo ustrahu ,,
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh