« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Kreiran pravi tricorder iz Zvjezdanih staza

Uređaj mjeri elektromagnetno zračenje, analizira atmosferske pojave te bilježi podatke iz prostora

Fotografija vijesti
Više o

Zvjezdane staze

,

x-prize

,

tricorder

,

tehnolologija

Većina ljudi nije ni svjesna da su brojne tehnologije i uređaji koje svakodnevno susrećemo i koristimo direktno inspirirani Zvjezdanim stazama, jednom od najpopularnijih ZF serija svih vremena.

Zahvaljujući "Enterpriseu" imamo pokretna vrata na senzore, ekrane osjetljive na dodir, univerzalne daljinske upravljače za sve uređaje u kućanstvu te bolničke krevete koji prate vitalne funkcije pacijenata, a danas je popis tehnologija inspiriranih TV serijalom postao bogatiji za još jedan uređaj.

Naime, Dr. Peter Jansen, znanstveni novak na Sveučilištu McMaster, konstruirao je multifunkcionalni uređaj za mjerenje, analiziranje i pohranjivanje podataka koji se temelji na tricorderu kojeg su koristili kapetan Kirk i drugi junaci Zvjezdanih staza prilikom istraživanja svemirskih prostranstava.

"Zbog Zvjezdanih staza sam i postao znanstvenik", rekao je 29-godišnji dr. Jansen, kojemu je još u srednjoj školi sinula ideja da kreira tricorder.

Uređaj, nazvan "Tricorder Mark 2", mjeri temperaturu, tlak i vlažnost zraka, detektira magnetna polja, te izračunava daljinu, određuje lokaciju i bilježi pokrete, a idealan je za građevinski sektor.

Ako imate želje, volje i znanja tricorder možete i sami napraviti prateći upute na stranici tricorderproject.org.

Podsjetimo, telekomunikacijski gigant Qualcomm raspisao je početkom godine javni natječaj za kreiranje potpuno funkcionalnog medicinskog tricordera, a osobe ili tvrtke koje ispune uvjete dobivaju nagradu od 10 milijuna dolara. 

16.04.2012. 13:19:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh