Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2012. 13:19:20
TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Kreiran pravi tricorder iz Zvjezdanih staza

Uređaj mjeri elektromagnetno zračenje, analizira atmosferske pojave te bilježi podatke iz prostora

Fotografija vijesti

Većina ljudi nije ni svjesna da su brojne tehnologije i uređaji koje svakodnevno susrećemo i koristimo direktno inspirirani Zvjezdanim stazama, jednom od najpopularnijih ZF serija svih vremena.

Zahvaljujući "Enterpriseu" imamo pokretna vrata na senzore, ekrane osjetljive na dodir, univerzalne daljinske upravljače za sve uređaje u kućanstvu te bolničke krevete koji prate vitalne funkcije pacijenata, a danas je popis tehnologija inspiriranih TV serijalom postao bogatiji za još jedan uređaj.

Naime, Dr. Peter Jansen, znanstveni novak na Sveučilištu McMaster, konstruirao je multifunkcionalni uređaj za mjerenje, analiziranje i pohranjivanje podataka koji se temelji na tricorderu kojeg su koristili kapetan Kirk i drugi junaci Zvjezdanih staza prilikom istraživanja svemirskih prostranstava.

"Zbog Zvjezdanih staza sam i postao znanstvenik", rekao je 29-godišnji dr. Jansen, kojemu je još u srednjoj školi sinula ideja da kreira tricorder.

Uređaj, nazvan "Tricorder Mark 2", mjeri temperaturu, tlak i vlažnost zraka, detektira magnetna polja, te izračunava daljinu, određuje lokaciju i bilježi pokrete, a idealan je za građevinski sektor.

Ako imate želje, volje i znanja tricorder možete i sami napraviti prateći upute na stranici tricorderproject.org.

Podsjetimo, telekomunikacijski gigant Qualcomm raspisao je početkom godine javni natječaj za kreiranje potpuno funkcionalnog medicinskog tricordera, a osobe ili tvrtke koje ispune uvjete dobivaju nagradu od 10 milijuna dolara. 

16.04.2012. 13:19:20
http://metro-portal.hr/kreiran-pravi-tricorder-iz-zvjezdanih-staza/70104/