« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
UPIRANJE PRSTOM

Google: Apple i Facebook prijete slobodi interneta

Suosnivač Google tvrdi da borba protiv piratstva te sve veća popularnost Facebooka i Apple, koji strogo kontroliraju sve objave, prijetnja su slobodnom protoku informacija na internetu

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

internet

,

Apple

,

Facebook

,

piratstvo

,

ACTA

Otvorenosti i univerzalna dostupnosti su ideje na kojima se temelji Internet, no Sergey Brin, suosnivač Googlea, smatra da se ta suština weba nalazi pred najvećom prijetnjom do sada.

Prema Brinu ta prijetnja slobodi protoku informacija na internetu je rezultat kombinacije nekoliko faktora - žudnje svjetskih vlada da kontroliraju svoje građane, borbe protiv piratstva koju potiče industrija zabave, te jačanje "restriktivnih" platformi poput Apple i Facebooka koje čvrsto kontroliraju objave na svojim stranicama.

"Brojne sile sa svih strana svijeta udružile su snage protiv slobodnog interneta. Nikada nisam bio ovako zabrinut. Ovo je zastrašujuće", rekao je Sergey Brin u intervjuu za Guardian.

Brin je izrazio zabrinutost zbog zemalja poput Kine, Saudijske Arabije i Irana koje svakodnevno ulažu ogroman trud kako bi što efikasnije cenzurirali i ograničili upotrebu interneta. Prijetnja su i Apple i Facebook koji svojim korisnicima ograničavaju slobodu, kako objavljivanja tako i informiranja.

16.04.2012. 09:26:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh