« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
zzz...

Kranjska pčela ipak je i hrvatska

Profesor s ljubljanskog Fakluteta za biotehniku kaže da su tvrdnje pučana samo spretne političke izjave

(Wikipedia)
Više o

kranjska pčela

,

Janko Božič

Rasprava o tome je li "kranjska pčela" slovenska ili hrvatska po ocjeni vodećeg slovenskog stručnjaka za područje pčelarstva nema nikakva smisla, jer je apis mellifera carnica autohtona pčelinja vrsta u većini balkanskih država, osim u Grčkoj.

- Ima ljudi koji smatraju da je kranjska pčela samo slovenska i da drugdje ni ne postoji, no to nije točno. Riječ je o vrsti koja je autohtona na cijelom području Balkana, osim u Grčkoj i većem dijelu Makedonije, pa prosvjedi protiv tvrdnje Hrvatske da je ta pčela u Hrvatskoj autohtona nemaju nikakva smisla - rekao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" dr. Janko Božič s ljubljanskog Fakulteta za biotehniku.

On je reagirao na tvrdnje Slovenske pučke stranke (SLS) da bi Ljubljana trebala službeno prosvjedovati što je Hrvatska u pristupnoj dokumentaciji "kranjsku pčelu" navela kao svoju autohtonu vrstu.

- To je spretna politička izjava kojom se nastoji ugoditi nacionalistima. Pametnije bi bilo pokrenuti inicijativu o zaštiti kranjske pčele, kako se ona ne bi miješala s drugim podvrstama, pa i u suradnji s Hrvatskom - rekao je Božič, aludirajući na česte pomore pčela zbog pesticida, insekticida i drugih sredstava koji se koriste u poljoprivredi.

Božič je, međutim, primijetio da je stvar koja bi mogla biti dvosmislena u hrvatskoj pristupnoj dokumentaciji za Europsku komisiju, u poglavlju o poljoprivredi u kojemu se govori i o autohtonosti apis mellifera carnica na hrvatskom tlu, to što je u dokumentaciji ona nazvana "hrvatskom sivom pčelom" budući da je njeno "kranjsko" ime već zaštićeno u samom latinskom nazivu za tu pčelinju vrstu.

Apis mellifera carnica znači kranjska, odnosno slovenska pčela budući da je Kranjska (Carniola) bila slovenska pokrajina u Austro-ugarskoj monarhiji. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 13:01:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh