« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ALTHEA

EU razmatra smanjenje broja vojnika u BiH

Sigurnost je uspostavljena, no političko stanje je košmar, poručuje predsjednik Vojnog odbora EU-a

(Getty Images)
Više o

EU

,

BiH

,

Althea

,

Henri Bentegeat

Europska unija u utorak će razmatrati smanjenje broja svojih vojnika u Bosni i Hercegovini, ali diplomatski i vojni izvori ističu da odluci treba prethoditi poboljšanje političkog stanja.

O novome smanjenju europske misije Althea razgovara se godinu dana i odluka još nije donešena. Althea trenutačno broji 2.000 vojnika, bitno manje u odnosu na 7.000 koliko ih je bilo prije pet godina.

"Predviđa se da se vojni kontingent svede na 200 ili 300 ljudi sa zadaćom obuke sigurnosnih snaga", rekao je europski diplomat novinarima u Goeteborgu gdje se održava sastanak ministara obrane zemalja članica EU-a.

Za smanjenje snage potreban je velik broj jamstava, rekao je general Henri Bentegeat, predsjednik Vojnog odbora EU-a koji okuplja zapovjednike glavnih stožera 27 zemalja članica.

"Sigurnost je uspostavljena, no političko stanje je košmar", rekao je Bentegeat u stanci sastanka na kojem se raspravlja o BiH. S vojnim povlačenjem odugovlači se zbog međusobnih optužbi i nedovoljne suradnje triju naroda.

Odluka o smanjenju Althee mogla bi se donijeti na idućem ministarskom sastanku 17. studenoga u Bruxellesu. Mnogobrojne zemlje EU žele što prije povući svoje vojnike iz BiH zbog gospodarske krize, ali i obveza drugdje u svijetu, napose u Afganistanu. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 12:55:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh