« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
KRVAVA NEDJELJA

Kraljica u Irskoj... divovski korak za povijest

Kraljica Elizabeta II. posjetila je Croke Park u Dublinu, simbol borbe za neovisnost Irske

Croke Park
Croke Park (Wikipedia)
Više o

Irska

,

Elizabeta II.

,

croke park

Croke Park u Dublinu bio je 1920. godine poprište pokolja britanskih snaga nad civilima i označio je prekretnicu u irskome ratu za neovisnost od britanske vlasti, prenosi Hina.

U pratnji irske predsjednice Mary McAleese, Elizabeta II. je u srijedu ponajprije položila vijenac pred spomenikom za 49.400 irskih vojnika poginulih u Prvome svjetskom ratu u odori britanske vojske.

Obilazak stadiona Croke Park, u sklopu Elizabetina prvog posjeta Irskoj, prema riječima irskog dopremijera Eamona Gilmorea prigoda je da britanska monarhija izrazi žaljenje za kolonijalno nasilje i zaliječi rane nastale stoljećima sukoba.

Krvavi sukobi

Irska republikanska armija (IRA) počela je 21. studenoga 1920., likvidirati britanske agente u Dublinu i ubila njih 12-oricu te dvojicu članova jedne paravojne formacije. Odmazdu za njihovu smrt provele su paravojna i regularna vojska poslije podne nakon utakmice keltskog nogometa.

Policajci su ušli na stadion na kojem je bilo 5.000 gledatelja i otvorili vatru te ubili 14 osoba, među njima ženu, dvoje djece i dvojicu igrača.

Zatečene tom operacijom koju državni vrh nije odobrio, vlasti su tvrdile da je policija željela pretražiti gledatelje kako bi izolirala skrivene simpatizere IRA-e te da su nacionalisti bili ti koji su zapucali prvi. Naknadna istraga opovrgnula je njihove tvrdnje.

"Kraljica u Irskoj... divovski korak za povijest".

Nasumična pucnjava na mnoštvo civila, ta "krvava nedjelja" iz 1920. godine (Bloody Sunday) potaknula je irski narod na ustanak protiv britanske vlasti i olakšala neovisnost koja je proglašena 1922.

Simbol tragičnog događaja Croke Park ujedno je hram keltskih sportova, ponosa irske nacije koja je na tom prostoru tek 2005. dopustila prakticiranje "engleskih" sportova, kao što su nogomet i rugby.

Stadion može primiti 82.300 gledatelja i jedan je od najvećih u Europi. Britanski tisak u srijedu je istaknuo povijesni domet kraljičina posjeta Irskoj. Uz veliku fotografiju kraljičina stopala pri dodiru s irskim tlom na izlasku iz zrakoplova dnevnik Daily Telegraph parafrazira čovjekovo spuštanje na Mjesec rečenicom: "Kraljica u Irskoj. Mali korak... ali divovski za povijest".

18.05.2011. 20:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh