« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
PRITISAK

Sve glasnije se traži ostavka Strauss-Kahna

Najveći dioničar MMF-a, SAD, smatra da Strauss-Kahn ne može voditi MMF iz zatvorske ćelije

MMF
MMF (Wikipedia)
Više o

Dominique Strauss-Kahn

,

pokušaj silovanja

Pritisak na Dominiquea Strauss-Kahna raste pa se sve glasnije mogu čuti zahtjevi da odstupi s dužnosti čelnika MMF-a nakon uhićenja i pritvora u New Yorku pod optužbom za pokušaj silovanja, prenosi Hina.

Uhićenje, koje mu je već umanjilo šanse na idućim predsjedničkim izborima u Francuskoj, također je otvorilo pitanje budućnosti MMF-a. Zemlje u razvoju, naime, već su dovele u pitanje pravo Europe da zadrži čelno mjesto te međunarodne financijske institucije.

Sjedinjene Države, najveći dioničar MMF-a, objavile su da Strauss-Kahn ne može voditi MMF iz zatvorske ćelije, bez obzira kako će završiti slučaj navodnog pokušaja silovanja spremačice u luksuznom hotelu u New Yorku.

"Ne mogu komentirati slučaj, ali očito je da nije u poziciji da nastavi voditi MMF", rekao je američki ministar financija Timothy Geithner.

Kina, Brazil i Južnoafrička Republika doveli su u pitanje pravo Europe na čelno mjesto MMF-a, no Europljani ističu kako je razumno da zadrže tu poziciju u vrijeme dok MMF pomaže u smirivanju krize eurozone.

18.05.2011. 21:00:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh