« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
TRAŽENJE PRAUZROKA

Može li znanost dokazati postojanje Boga?

Objasniti kako funkcionira avion ne znači da ne postoji onaj tko ga je napravio...

Može li znanost dokazati postojanje Boga?
Može li znanost dokazati postojanje Boga? (Shutterstock)
Više o

svemir

,

Bog

,

znanost

Isto tako objasniti kako život i svemir funkcioniraju ne znači da nema glavnog kreatora koji stoji iza toga. Znanost naime, ne poriče postojanje Boga. Prirodni zakoni mogu objasniti kako svemir funkcionira, ali oni nisu dovoljni da se objasni porijeklo svemira i zašto se događa sve ono što se u njemu događa. Čak i u životu, postoje kodovi i mehanizmi koji od jedne stanice stvaraju više njih. Problem jest kako je nastao život kada u prirodi prije njega nije postojao takav mehanizam, navodi Babu G. Ranganathan, znanstvenik koji se bavi proučavanjem biologije i teologije.

No što je s prirodnom selekcijom? Radi se o pasivnom procesu u prirodi prema kojem preživljavaju samo najsposobniji. Ona sama ne proizvodi ništa. Prirodna selekcija može samo selektirati iz već postojećeg. Ne radi se o energiji koja pokreće, a funkcionira samo onda kada već postoji život i reprodukcija.

>> Svemir i 10 teorija zavjera

A što je sa zvijezdama? Gravitacija može objasniti poredak bilijuna zvijezda i planeta u svemiru, no gravitacija sama ne može objasniti porijeklo tog poretka. Kaos u svemiru možda se događa igrom slučaja, no viši nivo poretka može se racionalno objasniti samo pomoću vrhovnog uma ili inteligencije.

Znanstveni dokazi pokazuju kako je svemir zatvoreni sustav. Prema zakonu entropije znamo da svemir nije vječan te da ima početak, a vjerojatno i kraj. Znanost je došla do točke teoretiziranja o nastanku svemira, no bilo koja teorija ne može objasniti što je uzrok nastanka. Ako je doista svemir nastao iz velikog praska, tko ili što ga je uzrokovalo? Otkud je došla ta materija i gdje je bila?

Većina znanstvenika danas se slaže da prirodni zakoni, te zakoni fizike funkcioniraju prema savršenom slijedu logike, koji nije mogao nastati pukom slučajnošću već iza njih stoji neki uzrok. Ako krenemo postavljati pitanja zašto nešto uzrokuje nešto, vjerojatno ćemo doći do točke prauzroka. Žestoka debata vodi se oko ovog problema. Dok neki smatraju kako i na ovo pitanje postoji logično empirijsko objašnjenje koje će čovječanstvo kad tad otkriti, drugi vjeruju kako je prauzrok zapravo vrhovni kreator ili Bog. No pravo pitanje je hoće li čovjek, kada otkrije zakone svemira i života, a vjerojatno hoće, i sam postati Bog? Može li nas znanost dovesti do Boga?

06.08.2010. 22:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Coltrane
    06.08.2010. 23:21
    Gospodin Babu G. Ranganathan lijepo je odgovorio na dolje postavljena pitanja. Današnja znanost u 90% slučajeva bavi se glupostima, a onih 10% vrijednih, originalnih i kreativnih istraživanja ne vode bliže odgovorima na postavljena pitanja već se od njih udaljavaju. Čovjek ili je Bog ili to nije, to sigurno neće postati napretkom znanosti, sama ta ideja je oksimoron.
  2. avatar
    donhuangenaro
    07.08.2010. 09:39
    meni je smiješno kad znanstvenici tvrde da prije velikog praska nije bilo ničeg... već to nema nikakve logike jer po materijalističkim zakonima fizike nešto ne može nastati iz ničeg...
  3. avatar
    Latz
    07.08.2010. 10:38
    "Problem jest kako je nastao život kada u prirodi prije njega nije postojao takav mehanizam, navodi Babu G. Ranganathan" - tip je super biolog kad nije spomenuo teoriju abiogeneze za koju su neki dijelovi vec uspjesno testirani u laboratoriju - sinteza proteina, aminokiselina i čak RNA - sve to je vec uspješno spontano sintetizirano u laobratoriju uz potrebne kemijske elemente i simulaciju zemljine atmosfere iz tog doba ....

    ili je knjiga stara (i to dosta) ili tip kenja ...

    a oko toga hoce li covjek postati bog i ostalog - to je metafizika i prenemaganje - zasto se uopce time baviti ...
  4. avatar
    Nikola
    06.09.2010. 13:05
    Po struci sam znanstvenik. Želim ukratko istaknuti slijedeće:

    U laboratoriju su uspješno nakon puno muke, rada, krvi, znoja i suza sintetizirane neke organske molekule. To ne pokazuje ništa osim slijedeće 2 stvari:

    1. Organske molekule ne nastaju spontano, već se to mora pažljivo planirati i na kraju uz mnogo truda i izvesti u praksi. Ljudima su trebala desetljeća za to.
    2. Da bi se to izvelo, mora postojati inteligentno biće koje će upravljati tim procesom i stvoriti uvijete za to. U laboratoriju to je izvođač pokusa - znanstvenik. A u prirodi... hm... hm... nitko? Ma dajte.
  5. avatar
    zlatko bacinger
    27.12.2011. 14:32
    Pokušajte komentirati sljedeće konstatacije i odgovoriti na pitanja. Pitanja su na javnoj tribini Bratovštine Petra Zrinskog - Časni stol Čakovec postavljena akademiku Vladimiru Paaru. Izvucite zaključke.

    1. Materija se može pretvoriti u energiju. Da ili ne?
    2. Može li se pod posebnim uvjetima energija kondenzirati u materiju?
    3. Materijalistička hipoteza drži kako je kroz krajnje dugo vremensko
    razdoblje, u kozmičkoj evoluciji, materija iznjedrila život, svijest i
    inteligenciju. Da ili ne?
    4. Ako je to doista tako, nije li čudno da je nešto tako nematerijalno
    kao što je svijest proizašlo iz nečega tako nesvjesnog kao što je
    materija?
    5. Ako, dakle, materija može proizvesti energiju, a energija materiju i
    ako fizičko stanje može proizvesti mentalno stanje, nije li moguće i
    suprotno - da mentalno stanje utječe, pa čak i proizvede fizičko
    stanje?
    6. Može li ljudska svijest utjecati na materijalnu stvarnost?
    7. Možemo li zamisliti postojanje čiste svijesti?
    8. Smijemo li iz toga zaključiti kako je moguće da se svijest pod još
    nerazjašnjenim okolnostima kondenzira u materiju?
    9. Može li se, sukladno tome, neka apsolutno čista svijest
    materijalizirati u svemir, odnosno je li teoretski moguće da
    apsolutno čista svijest stvori čitav svemir?
    10. Je li mogućnost nastajanja života, svijesti i inteligencije sazdana
    već u toj primordijalnoj čistoj svijesti, odnosno je li moguće da
    život, svijest i inteligencija nisu slučajni proizvod materije nego
    izraz volje i dobrote čiste svijesti, nematerijalnog i bestjelesnog
    uma?
    11. Možemo li takvu čistu svijet nazvati Bogom?
    12. Postoji li, dakle, po vašem mišljenju sukob prirodnih znanosti i
    vjere?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh