« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Kombinacije hrane koje treba izbjegavati

Uz sve pokušaje da se zdravo hranite, možete napraviti i pogrešku pri odabiru kombinacija hrane koja će donijeti više štete nego koristi

Voće treba jesti barem sat vremena iza jela
Voće treba jesti barem sat vremena iza jela (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

kombinacije hrane

Neke kombinacije hrane jednostavno nisu dobre za naš želudac, pa tako nutricionisti preporučuju da se običaj konzumiranja voća nakon obroka promijeni i napravi razmak od barem sat vremena. Naime, nakon što pojedete meso, povrće ili žitarice, pa zatim voće, ostala će hrana ometati varenje voća koje će fermentirati u želucu i stvoriti vam probavne poteškoće.

Masti ili ulja i proteini su također loša kombinacija, jer masti pokreću žuč, a kad se kombiniraju s ostalom hranom poput povrća ili mesa usporavaju njihovo varenje, pogotovo namirnica punih škroba. Stoga, maslinovo ulje i kruh nisu, vjerovali ili ne, dobra kombinacija osim ako ulja nema jako malo.

Meso u kombinaciji s tjesteninom ili kruhom ima prednost pri varenju, duže se vari pa ugljikohidrati trule i izazivaju nadimanje i vjetrove. Što je najgore, upravo su tradicionalna jela najvećim dijelom bazirana na ovoj lošoj kombinaciji.

Za kraj, nemojte jesti i piti u isto vrijeme. Naime, vodi treba oko 10 minuta da prođe kroz organizam, a soku od 15 do 30 minuta, a bilo koja tekućina će razblažiti enzime za varenje hrane u želucu i produžiti varenje. Kada piti? Deset minuta prije jela ili sat vremena kasnije

22.03.2014. 13:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh