Metro-portal.hr

objavljeno 22.03.2014. 13:26:00
SAVJETI

Kombinacije hrane koje treba izbjegavati

Uz sve pokušaje da se zdravo hranite, možete napraviti i pogrešku pri odabiru kombinacija hrane koja će donijeti više štete nego koristi

Voće treba jesti barem sat vremena iza jela
Voće treba jesti barem sat vremena iza jela (Shutterstock)

Neke kombinacije hrane jednostavno nisu dobre za naš želudac, pa tako nutricionisti preporučuju da se običaj konzumiranja voća nakon obroka promijeni i napravi razmak od barem sat vremena. Naime, nakon što pojedete meso, povrće ili žitarice, pa zatim voće, ostala će hrana ometati varenje voća koje će fermentirati u želucu i stvoriti vam probavne poteškoće.

Masti ili ulja i proteini su također loša kombinacija, jer masti pokreću žuč, a kad se kombiniraju s ostalom hranom poput povrća ili mesa usporavaju njihovo varenje, pogotovo namirnica punih škroba. Stoga, maslinovo ulje i kruh nisu, vjerovali ili ne, dobra kombinacija osim ako ulja nema jako malo.

Meso u kombinaciji s tjesteninom ili kruhom ima prednost pri varenju, duže se vari pa ugljikohidrati trule i izazivaju nadimanje i vjetrove. Što je najgore, upravo su tradicionalna jela najvećim dijelom bazirana na ovoj lošoj kombinaciji.

Za kraj, nemojte jesti i piti u isto vrijeme. Naime, vodi treba oko 10 minuta da prođe kroz organizam, a soku od 15 do 30 minuta, a bilo koja tekućina će razblažiti enzime za varenje hrane u želucu i produžiti varenje. Kada piti? Deset minuta prije jela ili sat vremena kasnije

22.03.2014. 13:26:00
http://metro-portal.hr/kombinacije-hrane-koje-treba-izbjegavati/83973/