« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
SAVJETI

Koliko zapravo trebamo hodati?

Unatoč čudima tehnologije i njihovom utjecaju na rekreativni život, evo par podataka koje vam aplikacije neće reći

Koliko nam treba?
Koliko nam treba? (Pixabay)
Više o

zdravlje

,

hodanje

,

broj koraka

Zdrav život podrazumijeva i tjelesnu aktivnost uz zdravu prehranu, a u poplavi raznih sustava vježbanja kao da smo zaboravili na osnove - hodanje kao aktivnost koja je izuzetno korisna i zdrava za organizam.

Naravno, osobne trenere zamijenili su još osobniji pametni satovi i aplikacije koji broje sve što se brojati može (kalorije, otkucaje srca, kilometre) i daju nam upute što dalje. No, unatoč čudima tehnologije i njihovom utjecaju na rekreativni život, evo par podataka koje vam aplikacije neće reći.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Massachusetts-Amherst je otkrilo je koliko je točno koraka potrebno kako bismo ostali u formi i očuvali zdravlje.

Kažu, 100 koraka po minuti  računa se kao umjereno hodanje, a 130 koraka u minuti kao brzo hodanje.Prosječnom čovjeku na tjedan treba 150 do 300 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta.

U studiji su sudjelovale osobe u dobi od 21 do 40 godina. Oni su morali hodati na traci za hodanje pri čemu su bili podvrgnuti brojnim testovima. Mjereni su im puls, potrošnja kalorija i brzina, a rezultati su doveli do magične brojke koraka potrebnih za očuvanje forme i zdravlja.

Također je otkriveno da će osoba, ako joj kažete da krene hodati, prirodno u minuti napraviti oko 100 koraka. To ukazuje na činjenicu da i obična šetnja ima veliki utjecaj na zdravlje

Stoga, savjeti koje smo već tisuću puta čuli, poput "umjesto autom, idite na posao pješice", "koristite se stepenicama, a ne dizalom", "u pauzi prošetajte" i slično, zaista vrijede.

Ako u svoju svakodnevicu uvrstite umjerenu rekreaciju, klasično hodanje, poboljšat ćete zdravlje srca i krvnih žila, ali i ojačati mentalno zdravlje - smanjiti stres i anksioznost i poboljšati raspoloženje.  

11.04.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh