« Život
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Koliko smo ovisni o pametnim telefonima?

Nova studija tvrtke Motorola potvrđuje poznatu činjenicu: postali smo previše ovisni o pametnim telefonima

Možemo li bez njih?
Možemo li bez njih? (Motorola)
Više o

Motorola

,

ovisnost

,

pametni telefoni

Pametni telefoni toliko su se uvukli u našu svakodnevnicu da više gotovo i ne možemo zamisliti život bez njih, a većina je nesvjesna činjenice da ih koristimo tek desetak godina... i već smo postali pravi ovisnici.

Istraživanje tvrtke Motorola provedeno je u suradnji s Harvard University i Nancy Etcoff, doktoricom u Odjel za psihijatriju u Općoj bolnici u Massachusetts, putem ankete na uzorku 4.418 osoba u dobi od 16 do 65 godina, koji žive u SAD-u, Brazilu, Francuskoj i Indiji.

Cilj istraživanja bio je bolje razumjeti kako obični ljudi koriste mobilne telefone, kako i koliko komuniciraju sa svojim pametnim telefonima. Mora se priznati, neki rezultat su vrlo frustrirajući. Što su pokazali?

Ogromnih 53% ispitanika iz generacije Z (rođen ranije od 1996.) smatra pametan telefon najboljim prijateljem. Njih 49% smatra da prečesto provjeravaju svoje uređaje, a čak njih 60% je potvrdilo da to čine impulzivno. Možda najviše zabrinjava podatak da 65% anketiranih priznaje da ih hvata panika ako misle da su izgubili svoj pametan telefon.

Srećom, većina čini se da je svjesna svoje „ovisnosti" i želi promijeniti obrazac ponašanja. Šezdeset posto ispitanika smatra da je važno povremeno isključiti mobitel i posvetiti se nekim hobijima, obitelji i prijateljima izvan virtualnog svijeta. A što vi smatrate?    

Piše: Sanja Ledinek
04.03.2018. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh