« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI :)

Koliko može stajati brašno i kako?

Naravno da su već svi krenuli u trgovine po brašno, šećer, ulje... no, samo brašno od ovih namirnica se može pokvariti... pa evo kako ga trebamo čuvati i, još važnije, koliko dugo

Ne može stajati zauvijek...
Ne može stajati zauvijek... (Arhiva)
Više o

brašno

,

pokvareno brašno

U doba kriza, velikih pandemija i općenito problematičnim okolnostima, mnogi prvo odu u trgovinu i nakupuju svega i svačega kako "im ne bi zafalilo..."... a među njima je i ekipa koja kupuje brašno.

Prvo, gotovo smo sto posto sigurni da nećete raditi kruh - recite nam slobodno ako smo pogriješili, no većina ljudi ne zna ni ispeći kruh, a kamoli ga pokušati napraviti. Dakle, toliko brašna vam ne treba.

Radit ćete kolače? Onda treba uz to još i čokolade i raznoraznih stvari koje vam moraju biti dostupne da napravite kolač... znači, i to otpada.

No, za one koji ga ipak kupuju "za svaki slučaj", evo par stvari koje bi trebali znati...

Brašno je prilično osjetljivo zbog prirodnih ulja u zrnu, orašastih plodova ili škroba koje sadrži.

Rok trajanja djelomično ovisi o udjelu masnoće u tim uljima pa što više masnoća ima to će se brže kvariti. Na primjer, prerađeno bijelo brašno sadrži 1,81 posto masti, dok brašno od cjelovitog zrna sadrži 3,63 posto.

Kako prepoznati pokvareno brašno?

Brašno koje se pokvarilo ima neugodan i izrazito kiselkast miris te plijesan. Ako vidite znakove plijesni brašno treba baciti jer je to siguran znak da je izloženo vlazi.

Također, brašno može promijeniti boju. Ako vidite žućkastu nijansu brašna, to je znak da je ulje užeglo.

Višenamjensko brašno i druga rafinirana bijela brašna trebala bi biti svijetle bijele boje, brašno od cjelovitog zrna je pješčano smeđe boje, a bademovo je prljavo bijele boje.

Brašno odmah bacite ako su u njemu insekti poput moljaca i ličinki. No, prije brašno zamrznite kako bi insekti uginuli i time spriječite najezdu štetočina kanti za smeće.

Koji je rok trajanja?

Trajanje brašna ovisi o vrsti i načinu skladištenja. U najmanje idealnim uvjetima otvoreno brašno može trajati tri do osam mjeseci, i to se odnosi na rafinirano bijelo brašno.

No, ako brašno stavite u hermetički zatvorenu posudu i držite ga na hladnom mjestu, daleko od svjetlosti, može potrajati nekoliko godina. Međutim, to ovisi o i vrsti brašna pa brašno orašastih plodova i bez glutena traje do šest mjeseci.

Kako pravilno skladištiti brašno?

Otvorenu vrećicu brašna treba staviti u hermetički zatvorenu posudu na mjesto gdje nema svjetlosti i vlage. Ovi elementi mogu brzo razgraditi brašno koje onda postaje pokvareno.

Brašno možete držati i u hladnjaku, ako ga ne koristite često. Stavite ga u plastičnu vrećicu za pohranu ili posudu, koja je izrađena od plastike ili silikona. Preporuka je da brašno ne držite u mentalnoj posudi jer može dobiti mentalni okus.

Evo, sad znate sve što vam treba... pa pogledajte dobro koliko ste ga kupili...

21.09.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.09.2022. 15:29
    Trwba ga dezati u hladnoj prostoriji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh