« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan
PRIPAZITE

Koliko često pijete hladnu vodu?

Unutrašnja temperatura tijela je oko 36 stupnjeva, i zbog toga bi, za normalnu funkciju tijela i probave, trebalo piti vodu slične temperature

Pijete li hladnu vodu?
Pijete li hladnu vodu? (Arhiva)
Više o

voda

,

hladna voda

Voda je potrebna svima i svugdje, no to baš i nije tako - mi obično otvorimo vodu iz pipe i normalno se napijemo, no u Africi to nije moguće u većini slučajeva. Upravo iz tog razloga treba biti ponizan i znati što imamo..

No, kad smo već kod toga, većina ljudi pije vodu cijelog dana, a specijalno kad se probudimo - zapravo smo dehidrirani jer nismo pili cijelu noć. Neki piju čak i toplu, no većina će natočiti hladnu vodu i popiti je... a to nije pretjerano pametno.

"Kada pijemo hladnu vodu, naše tijelo mora potrošiti mnogo energije da poveća temperaturu vode, ostavljajući nam manje energije za ozdravljenje i mentalne funkcije", objasnila je stručnjakinja tradicionalne medicine Sahara Rouz za Mind Body Green.

>> Ljekovite mogućnosti hladne vode >>

Hladna voda može negativno utjecati i na probavni sustav, tako što ga usporava.

"Pijenjem hladne vode sužavate krvne žile i možda nećete imati efikasnu funkciju i apsorpciju, dok se pijenjem tople vode krvne žile šire", objašnjava stručnjakinja.

S druge strane, mnogi liječnici preporučuju hladne napitke za vrijeme vježbanja ili onima koji žive na područjima s toplijom klimom.

>> Kako utažiti žeđ po vrućinama >>

"Hladna voda može spriječiti značajno povećanje tjelesne temperature, pa je osvježavajuća i hladi vas", dodaje Rouz.

Ako ste žedni nije pametno ni čekati da voda dosegne savršenu temperaturu. Zadržavanje hidratacije trebao bi vam biti glavni prioritet, naročito tijekom toplijih godišnjih doba i vježbanja.

02.08.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.08.2021. 13:04
    Puno puta na dan grlo boli
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh