« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VRIJEME TEČE

Koliko će nam trebati da pronađemo novu Zemlju?

Može li se stopa prošlih otkrića iskoristiti da se predvidi budućnost? Uskoro bi mogli saznati.

Nova Zemlja
Nova Zemlja (Shutterstock)
Više o

svemir

,

otkriće

,

Zemlja

,

egzoplaneti

Naime, dva istraživača iskoristila su stupanj pronalaska egzoplaneta u prošlosti kako bi predvidjeli da bi se prvi naseljivi planet sličan Zemlji mogao pojaviti u svibnju 2011.

1965., suosnivač Intela, Gordon Moore, došao je do spoznaje da svaki novi krug s integriranom memorijom sadržava dvostruko više kapaciteta od svog prethodnika i da se novi čipovi pojavljuju u razmacima od 18 do 24 mjeseca, trend koji se danas naziva Mooreov zakon. Samuel Arbersman s Medicinske škole Harvard iz Bostona, želio je vidjeti može li statističko proučavanje znanosti biti korišteno na isti način, ne samo kako bi se proučavao napredak iz prošlosti nego predvidjela i budućnost.

>> Otkriveno 100 novih planeta nalik Zemlji

On i Greg Laughlin sa Sveučilišta California, testirali su ideju s egzoplanetima. U proteklih 15 godina, tempo otkrivanja planeta se ubrzava, a trenutno je poznato 490 planeta. "To je nešto slično Mooreovom zakonu s eksponencijalnim rastom", objašnjava Arbesman.

Kako bi predvidjeli kada bi astronomi mogli pronaći prvi planet veličinom jednak Zemlji, koji se također nalazi u orbiti dovoljno udaljenoj od zvijezde da tekuća voda bude moguća, tim je analizirao otkrića 370 egzoplaneta. Fokusirali su se na dvije bazične karakteristike koje planet čine naseljivim: masu i površinsku temperaturu. Ovi faktori korišteni su kako bi se naseljivost rangirala od 0 do 1, gdje je 0 označavala uvjete nemoguće za život, a 1 Zemljinog blizanca.

Gruba procjena naseljivosti svakog od tih planeta uspoređena je s datumom otkrića. Koristeći različite podskupove 370 planeta, istraživači su napravili dijagrame kako bi otkrili kada bi se planet s razinom naseljivosti 1 mogao pronaći. Zatim su analizirali stupanj otkrića kako bi otkrili koji datum će biti najvjerojatniji. Njihovi proračuni sugeriraju da postoji 50 posto šanse pronalaska prve naseljive egzo-Zemlje do svibnja 2011., 75 posto do 2020., a 95 posto do 2264.

22.09.2010. 20:40:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh