« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
TKO BI REKAO

Kolesterol sjajan za suzbijanje karcinoma?

Brojni znanstvenici i liječnici upozoravaju na opasnosti koje predstavlja kolesterol, no nova studija je otkrila njegove pozitivne efekte - usporava i zaustavlja rast malignih tumora

Fotografija vijesti
Više o

karcinom

,

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

Rak

,

kolesterol

,

masnoća

Dok su detaljno proučavali ponašanje kolesterola u tijelu znanstvenici su slučajno nabasali na nevjerojatno otkriće - kolesterol može usporiti ili u potpunosti zaustaviti razvoj karcinoma. Novi rezultati podržavaju prijašnja istraživanja koja su pokazala da spojevi slični kolesterolu mogu uništiti stanice raka.

Znanstvenici su do zaključka došli promatrajući kako se kolesterol prenosi unutar stanice, točnije kako se oksisteroli (ORP) vežu za proteine.

"Pretpostavka je da se ORP-i vežu i prenose kolesterol unutar stanice isto kako lipoproteini na sebe vežu masnoću i transportiraju ju kroz krvotok", kaže dr. Chris Beh koautor studije sa sveučilišta Fraser.

Znanstvenici su otkrili da ako se ORP ne veže za kolesterol, onda će se vezati za spoj koji dramatično ubrzava rast stanica, a to je odlika svih karcinoma.

"Rapidni i nekontrolirani rast stanica je karakteristično za rak, a ovom studijom smo otkrili kako kolesterol može pomoći u borbi protiv tumora", kaže dr. Beh.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Biological Chemistry.          

20.04.2012. 16:46:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh