« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ZADOVOLJSTVO ŽIVOTOM

Optimizmom do zdravog srca

Sretne i optimistične osobe općenito su zdravije, a znanstvenici smatraju da osjećaj zadovoljstva životom može smanjiti rizike poput visokog krvnog tlaka ili kolesterola

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

zdravlje

,

optimizam

,

srce

,

zadovoljstvo životom

Sretni i optimistični ljudi izloženi su bitno manjem riziku infarkta ili moždanog udara, sugeriraju rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici iz harvardska škola javnog zdravlja, javlja Hina.

Oni su, obrađujući podatke iz više od 200 ranijih istraživanja, utvrdili da je rizik od tih bolesti dvostruko manji među optimističnim pojedincima.

Autori istraživanja ipak ističu da njihov rad, objavljen u časopisu Psychological Bulletin, sugerira da postoji veza ali ne smatraju to još dokazom da osjećaj zadovoljstva štiti od bolesti srca i krvnih žila.

Takve osobe općenito su zdravije a znanstvenici smatraju da osjećaj zadovoljstva životom može smanjiti rizike poput visokog krvnog tlaka ili kolesterola, prenosi BBC.

Znanstvenici iz harvardske škole utvrdili su da su faktori poput optimizma, zadovoljstva životom i sreće povezani sa smanjenim rizikom pojave bolesti srca i krvnih žila, bez obzira na dob osobe, njezin društveno-ekonomski status, pušenje ili tjelesnu težinu.

Upozoravaju pri tom da je uočeno da osobe koje se opisuju sretnijima zdravije žive, odnosno vježbaju i zdravo se hrane što također utječe na bolesti srca i krvnih žila.

Većina ranijih istraživanja bavila se utjecajem stresa i depresije a ne sreće i optimizma i pokazale su da su stres i depresija povezani s bolestima srca.

18.04.2012. 19:02:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh