Koje su masnoće dobre, a koje loše za nas
Masnoće jednostavno ne smijemo izbjegavati u prehrani, no treba znati koje su dobre za naše zdravlje, a koje će mu naškoditi
Masnoće su važan dio prehrane i ne smije ih se zanemarivati, no naravno pritom treba obratiti pažnju na to koje ćemo konzumirati - dobre ili loše. Ubrzani ritam života, nažalost, obično nas odvede u krivom smjeru ...
Loše masnoće
Zasićene masnoće - prevelike količine zasićenih masnoća povećavaju razinu lošeg LDL kolesterola i začepljuju krvne žile, a nalazimo ih u rafiniranim uljima (biljnom, kokosovom, palminom), margarinu, masnom crvenom mesu, kakao maslacu i običnom maslacu
Transmasne kiseline - nastaju tijekom hidrogenizacije nezasićenih masnih kiselina u biljnim uljima i rafiniranja istih ulja na visokim temperaturama (prženje), a u prirodnom obliku dolaze u namirnicama životinjskog podrijetla. Povećavaju rizik za bolesti krvožilnog sustava, pretilost i dijabetes. Snižavaju razine dobrog kolesterola i povećaju razine lošeg.
Možemo ih pronaći u svim gotovim jelima, prženoj hrani, fast foodu i hrani pripremanoj u dubokom ulju.
Dobre masnoće
Mononezasićene masnoće - smanjuju razinu lošeg i podižu razinu dobrog kolesterola, a naći ćemo ih u maslinama, kikirikiju, avokadu, bademima, lešnjacima, sjemenkama sezama i bundeve
Polinezasićene masnoće - suncokretovo, kukuruzno i sezamovo ulje, riba (omega-3 i omega-6), plava riba, jaja, sjemenke lana, sezama i suncokreta i orasi puni su ovih masnoća koja su prava blagodat za zdravlje.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar