Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2015. 18:09:00
ZAPAMTITE

Koje su masnoće dobre, a koje loše za nas

Masnoće jednostavno ne smijemo izbjegavati u prehrani, no treba znati koje su dobre za naše zdravlje, a koje će mu naškoditi

Maslinovo ulje je sjajno za kolesterol
Maslinovo ulje je sjajno za kolesterol (Shutterstock)

Masnoće su važan dio prehrane i ne smije ih se zanemarivati, no naravno pritom treba obratiti pažnju na to koje ćemo konzumirati - dobre ili loše. Ubrzani ritam života, nažalost, obično nas odvede u krivom smjeru ...

Loše masnoće

Zasićene masnoće - prevelike količine zasićenih masnoća povećavaju razinu lošeg LDL kolesterola i začepljuju krvne žile, a nalazimo ih u rafiniranim uljima (biljnom, kokosovom, palminom), margarinu, masnom crvenom mesu, kakao maslacu i običnom maslacu

Transmasne kiseline - nastaju tijekom hidrogenizacije nezasićenih masnih kiselina u biljnim uljima i rafiniranja istih ulja na visokim temperaturama (prženje), a u prirodnom obliku dolaze u namirnicama životinjskog podrijetla. Povećavaju rizik za bolesti krvožilnog sustava, pretilost i dijabetes. Snižavaju razine dobrog kolesterola i povećaju razine lošeg.

Možemo ih pronaći u svim gotovim jelima, prženoj hrani, fast foodu i hrani pripremanoj u dubokom ulju.

Dobre masnoće

Mononezasićene masnoće - smanjuju razinu lošeg i podižu razinu dobrog kolesterola, a naći ćemo ih u maslinama, kikirikiju, avokadu, bademima, lešnjacima, sjemenkama sezama i bundeve

Polinezasićene masnoće - suncokretovo, kukuruzno i sezamovo ulje, riba (omega-3 i omega-6), plava riba, jaja, sjemenke lana, sezama i suncokreta i orasi puni su ovih masnoća koja su prava blagodat za zdravlje.

01.10.2015. 18:09:00
http://metro-portal.hr/koje-su-masnoce-dobre-a-koje-lose-za-nas/94206/