« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
10 PITANJA 10 ODGOVORA

Birate što jesti? Špek ili kobase? Evo liste zdravijih alternativa

Naučite kako odabrati namirnice kojima možete doprinijeti vlastitom zdravlju - špek ili kobase? brokula ili karfiol, jagode ili borovnice, zelene ili crne masline...

Ako imate mogućnost birati, uvijek izaberite zdraviju hranu
Ako imate mogućnost birati, uvijek izaberite zdraviju hranu (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

namirnice

1. Slanina ili kobasica? Slanina. Naime, feta slanine ima manje kalorija nego tipična kobasica. Najbolji izbor jest naravno meso s manje masnoća, poput kuhane šunke ili pršuta, umjesto klasične slanine.

2. Čaj ili kava? Čaj. Odaberite crni ili zeleni. On je bogat antioksidansima koji obnavljaju energiju i generalno pomažu zdravlju.

3. Jagode ili borovnice? Borovnice. Naravno oboje je dobro stoga ne morate izbjegavati jagode. No kada se usporede korisni nutrijenti, borovnica ih ipak ima malo više. Borovnice su posebno bogate vlaknima, a sadrže i više prirodnih šećera, vitamina E i neke jedinstvene mikronutrijente koji su dobri za pamćenje.

>> Kako prehrana utječe na zdravlje?

4. Voćni sok ili voće? Voće. Nema zamjene za pravu stvar. Ne samo da su mnogi voćni sokovi puni šećera, već im nedostaje i bitan sastojak voća - vlakna.

5. Brokula ili karfiol? Brokula. S 2,6 grama vlakana na 100 grama ploda, brokula ih ima dvostruko više od karfiola.

6. Smeđi ili bijeli šećer? Nijedan. Oba su šećeri, a nijedan nema hranjive prednosti u odnosu na drugog. Radi se o slučaju kada smeđa boja jednostavno ne znači zdraviju verziju, prije svega jer su mnoge verzije smeđe šećera samo obojane.

7. Zelene ili crne masline? Zelene jer nisu potpuno sazrjele, pa ne sadrže količinu masnoća koje imaju zrele ili crne masline.

8. Juha ili salata? Salata. Naravno, neke juhe su mnogo zdravije od nekih salata. No generalno, bolje ćete proći sa salatom od miješanog zelenog i sirovog povrća, začinjenom laganim dresingom. Dobit ćete više vlakana i veći osjećaj sitosti uz manje kalorija, a zdravu dozu antioksidansa ne treba posebno navoditi. Mnoge juhe su vrlo zdrave no proces kuhanja može narušiti nutricijsku vrijednost sastojaka.

9. Svježe rajčice ili kuhane? Kuhane. Rajčice su bogate lipocenom, antioksidansom koji reducira rizik raka prostate, a moguće i drugih oblika raka. No samo će se kuhanjem lipocen osloboditi kako bi ga tijelo moglo apsorbirati. Osim toga, topi se u masti, što značio da će ga tijelo bolje apsorbirati i iskoristiti ako se doda malo masti, poput maslinovog ulja koje se može pronaći u mnogim umacima od rajčice.

10. Jabuka ili naranča? Jabuka. Stara poslovica ipak se pokazala točnom. Naime, studija koju je provelo Sveučilište Nottingham otkrila je da ljudi koji jedu više od pet jabuka tjedno imaju poboljšane plućne funkcije, i manje astmatičnih simptoma. Jedite ih sirove, probajte ih pečene, narezane u salati ili kolaču.

08.01.2011. 12:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh