« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PREPOZNAJTE SIMPTOME

Koja je razlika između gripe i prehlade?

Prava dijagnoza je najvažniji preduvjet za uspješno liječenje; prepoznajte bolujete li od prehlade ili gripe

Prehlada ili gripa?
Prehlada ili gripa? (Shutterstock)
Više o

gripa

,

prehlada

,

svinjska gripa

,

simptomi

Prehlade nas pogađaju do četiri puta godišnje, neugodne su ali bezopasne i u pravilu se same od sebe ponovno povlače bez posljedica. S druge strane, gripa je ozbiljna bolest kod koje može doći do komplikacija koje u najgorem slučaju mogu biti kobne po život. I prehladu i gripu uzrokuju virusi, imaju neke zajedničke simptome, ali je izuzetno važno razlikovati jednu od druge.

Prehlada - dolazi polako i odlazi brzo

Grlobolja najčešće najavljuje prehladu, a pacijenti se postupno počinju žaliti na curenje iz nosa, kihanje, kašalj ili glavobolje. Povremeno može doći do porasta tjelesne temperature i općeg osjećaja slabosti. Infekcija se na vrhuncu nalazi dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon tjedan dana. Prehlada bi se trebala u potpunosti povući tri, maksimalno četiri tjedna nakon oboljenja.

>>8 načina kako pobijediti prehladu

Gripa - dolazi brzo i ostaje dugo

Za razliku od prehlade, simptomi gripe dolaze kao iz vedra neba. Pacijenti se u jednom trenutku osjećaju dobro, a već u drugom osjećaju slabost te imaju temperaturu i groznicu. Gripa ne zahvaća samo dišne putove nego oslabljuje cijelo tijelo, dok tjelesna temperatura brzo raste.

Posebnu pozornost obratite na sljedeće simptome gripe:
- visoka temperatura koja brzo raste (38-40 stupnjeva Celzijevih)
- bolovi u mišićima i zglobovima, posebno u nogama i donjem dijelu leđa
- glavobolja i opća slabost cijelog tijela
- suhi kašalj, zatvoreni dišni putovi i curenje iz nosa
- gubitak apetita i izražen osjećaj umora

Gripa iznimno iscrpljuje tijelo pa se bolovi i umor mogu zadržati još tjednima, ponekad mjesecima nakon pojave prvih simptoma. Tjelesne aktivnosti postaju pravi izazov praćen izljevom znoja i iscrpljenošću.

Teža gripa koja dodatno oslabljuje organizam može dovesti i do pojačanih bolova u području trbuha i crijeva, zglobova i mišića ili mozga. Ukoliko zbog zaraze virusom u tijelo počinju prodirati i bakterije prijete ozbiljne bolesti poput upale pluća. Gripe bi se stoga najviše trebale čuvati starije osobe te pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti i imaju oslabljen imunitet.

Svinjska gripa

Svinjska gripa se pak može prepoznati po još izraženijim simptomima od sezonske. Većina pacijenata osjeća snažnu glavobolju i bolove u zglobovima, groznica je jaka i česta, a temperatura raste gotovo iz sata u sat. S druge strane, pacijenti se ne žale na glavobolju, kihanje i curenje iz nosa. Simptomi se javljaju iznenada, kroz svega 6-8 sati i mogu trajati četiri do sedam dana nakon čega se, uz adekvatno liječenje, polako počinju povlačiti. 

07.01.2011. 16:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh