« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
SJAJNA HRANA

Koje dijelove povrća ne treba bacati

Čišćenje povrća trebao bi biti precizan posao, jer zapravo vrlo često bacamo upravo najbolje i najkorisnije dijelove

Što sve ne bi trebali baciti
Što sve ne bi trebali baciti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

zdrava hrana

,

nutrijenti

,

lišće mrkve

,

lišće celera

,

lišće brokule

,

kora mladog krumpira

,

stabljika blitve

Kako čistite svoje povrće, mogao bi glasiti naslov ovog teksta, jer kad se poslušaju nutricionisti, ispada da ono što su nas učile mame i bake nema prevelikog smisla. Naime, klasično čišćenje povrća navodi nas na bacanje upravo najkorisnijih dijelova biljaka.

Primjerice, upravo počinje sezona mladog krumpira koji na tržnicama ima dobru cijenu, tek koju kunu je skuplji od starog. Većina će ljudi mirno oguliti mladi krumpir, kao da se radi o starom, i baciti koru. Greška ne može biti veća, jer je kora mladog krumpira puna vlakana, željeza, vitamina C i kalija. Kora samo jednog mladog krumpira sadrži 18 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana!

Lišće mrkve vam vjerojatno ne pada na pamet kao hrana, već ste ljuti na kumice koje vam i to uračunaju u vagu. No, lišće mrkve je sjajan izvor magnezija koji jača kosti i mišiće te regulira krvni tlak. Uz to, ima i kalija i vitamina K, koji će također ojačati vaše kosti. Kako je obično gorko, lišće možete sitno nasjeckati i dodati u salatu, a obavezno ga stavite u juhu.

Lišće celera također sadrži i pet puta više magnezija i kalcija od stabljike, a ima i snažno protuupalno djelovanje, pa ga koristite kao i lišće mrkve.

Lišće brokule se obično prvo baca, a 30 grama ima 90 posto potrebne dnevne doze vitamina A, važnog za imunitet i zdrav vid. Uz to, takva porcija sadrži skoro 43 posto potrebne dnevne doze vitamina C.

Blitva će također zavladati stolovima, kao idealan prilog ribi, no stabljike najčešće završe u smeću. I opet pogrešno, jer se u njima nalazi glutamin, aminokiselina koja jača imunološki sustav i sposobnost oporavka od ozljeda. Uz to, stabljika blitve puna je vlakana, pa kad pripremate blitvu, sitnije nasjeckajte i stabljike i pomiješajte s lišćem.

26.05.2013. 11:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh