« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BESPOTREBNA PANIKA?

Koja količina radioaktivne vode nas može ubiti

Osoba bi trebala progutati oko 77 milijuna bekerela (znak Bq) radioaktivnog joda da bi primila dozu radijacije od jednog siverta koja povećava rizik od raka za 4 posto

Voda
Voda (Shutterstock)
Više o

Japan

,

voda

,

radijacija

,

nuklearka

,

radioaktivni jod

,

bekerel

,

sivert

Razina radioaktivnosti joda u moru pokraj oštećene nuklearne elektrane Fukishima je 4.385 puta veća od dozvoljene razine, priopćio je u četvrtak zamjenik ravnatelja japanske agencije za nuklearnu sigurnost Hidehiko Nishiyama.

On je kazao da je to najviša zabilježena razina od 11. ožujka, kad je elektranu Fukushima Daiichi pogodio potres a zatim tsunami. Agencija za nuklearnu sigurnost drži da bi vlada trebala razmotriti mogućnost proširenja zone evakuacije stanovništva.

Sada je evakuirano stanovništvo u krugu od 20 kilometara od elektrane, a vlada je preporučila onima koji žive do 30 kilometara od nuklearke da napuste to područje ali nije naredila evakuaciju.

Međutim, radioaktivne supstance dospijevaju i do zaliha pitke vode. Nakon što je u Tokiju 23. ožujka izmjerena abnormalna količina joda 131 u vodi, uslijedila je prava medijska pompa, stanovništvu se savjetovalo da ne pije vodu iz slavina, naročito djeci, a trgovine su na svoje police počele redati flaše s pitkom i zdravom vodom. Ali jesu li strahovi vezani za kontaminiranu vodu u Japanu opravdani? Je li razina kontaminacije zaista smrtonosna i opasna?

Prema riječima stručnjaka za radijacijsku sigurnost Petera Carappe s Politehničkog instituta Renssealer, kojega citira jedan sestrinski portal LiveSciencea, 1 sivert (sievert, znak Sv) je doza radijacije koja povećava rizik od dobivanja raka za 4 posto. Drugim riječima, kad bi 1.000 ljudi bilo izloženo radijaciji od 1 siverta, njih 40 ili više bi dobilo rak tijekom života.

Osoba bi trebala progutati oko 77 milijuna bekerela (znak Bq) radioaktivnog joda da bi primila dozu radijacije od jednog siverta.

Na vrhuncu kontaminacije (23. ožujka 2011.), voda u Tokiju je sadržavala 210 bekerela radioaktivnog joda po litri. Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da bi jedna osoba morala popiti 370.000 litara te vode da bi bila izložena 1 sivertu radijacije i time si povećala rizik od dobivanja raka za 4 posto.

Kako stručnjaci savjetuju da pijemo osam čaša vode na dan, čovjeku bi trebalo oko 530 godina da popije toliko vode. Pored očite činjenice da čovjek ne živi 500 godina, treba spomenuti i to da radioaktivni jod slabi u roku od nekoliko dana tako da voda u Tokiju neće biti dugo kontaminirana. Primjer - 24. ožujka u vodi je zabilježeno tek 79 bekerela radioaktivnog joda po litri.

„Moje je mišljenje da je malo vjerojatno kako ćemo vidjeti povećanje u broju smrti od raka kao rezultat nuklearnog incidenta u Japanu, naročito kad uzmem u obzir dostupne informacije o razini doza radijacije kojoj je populacija izložena", rekao je na kraju Carappa.

31.03.2011. 12:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    niveska
    03.04.2011. 00:00
    Postavlja se pitanje ,koliko su objavljena priopćenja istinita?
    I koliko su realna?
    Sve se nekako čini da informacije koje se plasiraju više idu u prilog ne širenju panike i histerije.
    Mislim da i znanost koja se bavi ovom tematikom nema definiran stav niti približno može pretpostaviti posljedice ove tragedije.
    Takođe ja ovo nebih nazvala incidentom jer ovo je prava prirodna katastrofa koju čovjek nije mogao izbjeći a možda je i mogao da su upravo znanstvenici koji se bave nuklearnom energetikom razmišljali o mogućim katastrofama.
    A zašto nisu razmišljali o ovakvom događaju u Japanu koji je doista podložan stalnim pomjeranjima tla ja stvarno ne znam!
    Preostaje mi samo da mislim kako je i ovdje materijalistički svijet i dobit pojedinaca prevladala zdrav razum kao i dobrobit običnog čovjeka.
    Ja mislim da će se posljedice i te kako osjetiti u budućnosti s obzirom kolika je kontaminacija,voća ,povrća,vode a da ne spominjemo zemlju samo je upitno hoće li čovjek po ko zna koji put iz prirodnih dešavanja nešto naučit!?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh