« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KISS KISS

Koja je tajna strastvenog poljupca?

Za pravi, strastveni poljubac nije važna samo prava osoba i ugođaj - veliku ulogu imaju i kemijske reakcije u našim tijelima

(Arhiva)
Više o

poljubac

,

hormoni

,

ljubljenje

,

kortizol

,

oksitocin

,

Wendy Hill

Svi znaju da od pravog, strastvenog poljupca može zatitrati cijelo naše tijelo. Ali novo istraživanje koje je provela Wendy Hill, profesorica psihologije na koledžu Lafayette u Pennsylvaniji, baca novo svjetlo na ljubljenje i kaže da strastveni poljubac oslobađa kemijske promjene koje vam zbilja mogu zavrtjeti glavu.

Naime, prof. Hill otkrila je da spajanje usana može potaknuti kompleksnu kemijsku promjenu u mozgu zbog koje se osjećamo uzbuđeno, sretno ili opušteno. Nagađa se i da otpuštanje hormona može biti potaknuto direktno izmjenom seksualno stimulirajućih feromona u našu slinu.

Tim stručnjaka istražio je utjecaj ljubljenja na razini dva hormona, oksitocin i kortizol, i to kod 15 muško-ženskih parova prije i poslije držanja za ruke, te prije i poslije ljubljenja.

Za oksitocin se zna da sudjeluje u društvenom povezivanju, pa su stručnjaci predvidjeli da će njegove razine rasti, a da će razina kortizola, hormona stresa, opadati. Rezultati su i pokazali da je razina kortizola opala kod oba spola, dok je razina oksitocina rasla kod muškaraca, ali pala kod žena.

Prof. Hill je za Times izjavila da ''više razmišljamo o tome koga ljubimo i kakav je to osjećaj, ali tu se događaju i mnoge druge stvari.''

08.02.2010. 20:08:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh