« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZA ZDRAVLJE, ILI NE?

Koja je razlika između probiotika i prebiotika i jesu li uopće korisni

Još nema znanstvenih dokaza o korisnostima probiotika i prebiotika pa treba biti izuzetno oprezan kod njihova unošenja u tijelo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

probiotici

,

prebiotici

Prebiotici su neprobavljivi nutritijenti koji se nalaze u mahunarkama, voću i integralnim žitaricama. Također ih ima i u majčinom mlijeku.

Oni su „fermentirana vlakna" što znači da kada se jednom unesu, mogu biti izvor energije za dobre bakterije u našim crijevima.

Probiotici su korisne žive bakterije koje osiguravaju zdravlje crijeva.

Istraživanja o važnosti upotrebe prebiotika i probiotika je u tijeku, a do njenog završetka nema pouzdanih dokaza imamo li od njih ikakve koristi. 

Kako piše portal www.prehrana-kretanje.hr, za razliku od probiotika, prebiotici nisu živi mikroorganizmi. Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji služe kao hrana odabranim „dobrim" bakterijama u debelom crijevu. Ako naše „dobre" bakterije nahranimo njihovom omiljenom hranom one će rasti bolje i biti će aktivnije u borbi protiv „loših" bakterija. „Dobre" bakterije usput izlučuju nusproizvode koji štite stijenku crijeva i povoljno djeluju na brojne fiziološke funkcije u organizmu.

Prebiotici potječu iz biljnih izvora - najčešće iz čičoke i cikorije, a u prehrambenim proizvodima nalazimo ih u obliku inulina, oligofruktoze i fruktooligosaharida (FOS). Dodaju se u fermentirane mliječne proizvode kako bi pospješili preživljenje probiotika, ali i kao blagi zaslađivači, te tvari koje poboljšavaju okus i teksturu mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti.

Pogodni su i za dijabetičare jer imaju glikemijski indeks jednak nuli, odnosno ne potiču izlučivanje inzulina. Pridonose poboljšanju sastava intestinalne mikroflore i sniženju ukupnog kolesterola i masti u serumu, te povisuju razinu omjera HDL i LDL kolesterola.

Postoji nekoliko područja u kojima su probiotici dokazali svoju učinkovitost. Naime, koriste se poslije virusnih želučanih infekcija, kada crijevna flora zbog konstantne dijareje može biti značajno osiromašena.

Prebiotici i probiotici se sada nalaze u većini dodatak prehrani, u jogurtima, mješavinama sokova i proteinskim zamjenskim obrocima.

Veoma je važno pročitati etiketu i provjeriti stavljaju li proizvođači stavljaju natpise poput „štiti od prehlade", „pomaže vašem tijelu" i slično, jer većina njih možda nije istinita.

Naime, sve do konkretnih znanstvenih dokaza o njihovoj korisnosti ili barem sigurnosti za upotrebu, ovi proizvodi potencijalno mogu naškoditi vašoj djeci ili vama.

01.10.2011. 09:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh