Koja je najnezdravija hrana?
Šećer i masti najnezdravija hrana? Varate se! Znanstvenici su došli do novog otkrića, jer je dugo sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom
Šećer i masti smatraju se najnezdravijom hranom kada je zdravlje posrijedi, no znanstvenici upozoravaju da ima nešto nezdravije od tih dviju namirnica - sojino ulje, piše Daily Mail.
Riječ je o jednom od najčešće korištenih biljnih ulja, a polovicu biljnih ulja koja se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje.
Iako tu vrstu ulja ne morate imati u tekućem stanju na polici u kuhinji, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama i sličnim pakiranjima.
Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, no rezultati studije objavljeni u stručnome časopisu PLOS One ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuhanja mogao ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.
U sklopu istraživanja raznih vrsta prehrambenih navika, znanstvenici sveučilišta u Kaliforniji proveli su testiranje na laboratorijskim miševima.
Dali su im hranu s 40 posto masti, što je količina slična onoj koju konzumira većina Amerikanaca.
Jedna grupa dobivala je zasićene masti većinom iz kokosova ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojina ulja, kojemu je dodano kokosovo ulje.
Druga grupa sadržavala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosječan Amerikanac.
U sklopu dodatnih dvaju dijetalnih planova znanstvenici su miševima dali dvije verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu.
Hrana svih četiriju dijeta sadržala je isti broj kalorija, što znači da su znanstvenici mogli procijeniti stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.
Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini te da će razviti najjaču otpornost na inzulin, no rezultati su ih iznenadili.
Jedna grupa dobivala je zasićene masti većinom iz kokosova ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojina ulja, kojemu je dodano kokosovo ulje.
Druga grupa sadržavala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosječan Amerikanac.
U sklopu dodatnih dvaju dijetalnih planova znanstvenici su miševima dali dvije verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu.
Hrana svih četiriju dijeta sadržala je isti broj kalorija, što znači da su znanstvenici mogli procijeniti stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.
Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini te da će razviti najjaču otpornost na inzulin, no rezultati su ih iznenadili.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar