« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana
KAVA

Kofein i vježbanje

Kava je stimulans, što znači da povećava koncentraciju i budnost. Mnogi od nas piju je ujutro ili tijekom radnog dana kako bismo poboljšali svoje mentalne performanse

Kava i vježbanje
Kava i vježbanje (Arhiva)
Više o

kofein

,

vježbanje

Kofein može imati i stimulirajuće učinke koji poboljšavaju tjelesne performanse tijekom vježbanja.

Doktor Neil Clarke, stručnjak za sportske znanosti sa Sveučilišta Coventry u Velikoj Britaniji, ističe da kofein koji se nalazi u kavi pomaže sportaašima da dulje i napornije treniraju.

"Kofein je jedna od najistraženijih tvari za koje se izvješćuje da pomažu sportašima u boljoj izvedbi. Zbog toga ga profesionalni i amaterski sportaši često shvaćaju kao pomagalo koje poboljšava performanse za širok raspon aktivnosti", rekao je Clarke.

>> Zašto kofein jedne razbuđuje, dok na druge nema nikakvog efekta? >>

Nekoliko je znanstvenih radova pokazalo da kofein poboljšava performanse u trčanju, biciklizmu, nogometu, košarci, tenisu, golfu i dizanju utega.

Clarke navodi da je dokazano, kada je riječ o trčanju, koefin ima pozitivan učinak u utrkama koje traju kraće od tri minute, a ponajviše u utrkama od oko deset sekundi.

Doktor Neil Schwartz, stručnjak za sportsku znanost sa Sveučilišta South Alabama u SAD -u, navodi da različite osobe različito reagiraju na kofein te da treba pripaziti na unos.

>> Kako kofein mijenja kognitivne funkcije >>

"Ako osoba dobro podnosi kavu i kofein, to može poboljšati i fizičku i psihičku izvedbu", dodaje.

No, treba napomenuti da veće količine kofeina mogu izazvati i anksioznost i poteškoće sa spavanjem kod nekih osoba pa svakako treba pripaziti na unos

04.08.2021. 12:31:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.08.2021. 18:00
    tesko da mogu skupa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh