« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana
UPS?

5 navika koje nam skraćuju život

Neke navike rade nepovratnu štetu organizmu, a kako još uvijek nisu izmislili sat kojim vraćamo vrijeme, one vam sigurno skraćuju život

Što sve radite krivo?
Što sve radite krivo? (Arhiva)
Više o

navike

,

loše navike

,

kraći život

Prema nekim istraživanjima očekivani životni vijek se u Americi skratio za godinu i pol 2020., uglavnom pod utjecajem pandemije. No, statistiku ne treba uzimati kao dokaz da nemate svoj život u vlastitim rukama.

Studija objavljena u časopisu BMJ Open prošle godine pokazala je da postoje četiri svakodnevne navike i faktora koje izrazito utječu na životni vijek.

Ne brinite, nije ih teško izbjeći, a evo i koje su...

>> Kako izgubiti loše navike >>

Dijabetes tip 2 - istraživanje je otkrilo da dijabetes tip 2 skraćuje životni vijek kod muškaraca za 6 i pol godina, a kod žena za 5,3 godina. Ova bolest poećava rizik od srčanih bolesti i srčanog udara. Fizička neaktivnost, pretilost i slaba prehrana bogata šećerom i procesuiranom hranom najveći su rizik za dobivanje dijabetesa.

Dobre vijesti - znanstvenici su također otkrili da osim vježbanja još nekoliko zdravih navika mogu produžiti život, a to se posebno odnosi na prehranu bogatu voćem i povrćem. Redovna konzumacija voća povezana je s povećanje životnog vijeka od 1,4 godine, piše EatThis.

>> Iskorijenite svoje loše navike >>

Jaki stres - izrazito stresne situacije kod muškaraca skraćuju život za 2,8 godina, a kod žena za 2,3 godine. Stres izaziva imunološki odgovor u tijelu koji povećava rizik od srčanih bolesti i tumora. Također, otkriveno je da stres uzrokuje gubitak pamćenja i kod mlađih od 50 godina.

Premalo vježbe - fizička neaktivnost skraćuje život u prosjeku 2,4 godine kod muškaraca. Povećana aktivnost doprinosi reguliranju težine, krvnog tlaka i razine kolesterola, a sve je to povezano s rizicima od ranije smrti.

>> Loše navike koje nam skraćuju život >>

Pušenje - finski su znanstvenici prikupljali zdravstvene podatke o muškarcima i ženama u dobi između 25 i 74 godine u razdoblju od 1987. do 2007., a analizirali su ih još sedam godina. Otkrili su da najveći utjecaj na skraćenje životnog vijeka kod 30-godišnjih muškaraca imaju cigarete koje skraćuju život za 6,6 godina. Kod 30-godišnjih žena pušenje je u prosjeku skratilo život za 5,5 godina.

04.08.2021. 15:05:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.08.2021. 19:34
    Stres alkohol
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh