« Putovanja
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
GODIŠNJICA

Kockarskom prijestolnicom svijeta već deset godina vladaju Kinezi

Makao je jedino mjesto u Kini gdje je kockanje legalno, a ima veće prihode i od Las Vegasa

Makao je i porezni raj za bogataše
Makao je i porezni raj za bogataše (Wikipedia)
Više o

Kina

,

kockanje

,

Makao

Makao je u nedjelju obilježio desetu godišnjicu povratka pod kinesku vlast, dekadu obilježenu izvanrednom transformacijom iz nekada zapuštene portugalske kolonije u blještavu svjetsku prijestolnicu kocke.

To maleno područje površine 29 kilometara četvornih s pola milijuna stanovnika, nakon 400 godina provedenih pod portugalskom vlašću vratilo se pod kinesku upravu 20. prosinca 1999.

U trenutku preuzimanja, Makao je bilježio drastičan pad gospodarskih kretanja, a suprostavljene kineske bande vladale su gradom i plašile turiste.

Nasilje je u međuvremenu splasnulo, a ekonomija eksplodirala. Kao jedino mjesto u Kini gdje je kockanje legalno, Makao je procvjetao otkako je vlada dopustila dolazak stranih, posebice američkih, kockarskih kuća.

"Oduvijek je bilo jasno da nam blizina Kine ide u prilog, ali liberalizacija pravila za kockanje nadmašila je sva očekivanja", rekao je Jonathan Galaviz, jedan od mjesnih savjetnika za industriju kockanja i turizam.

I dok su vlasnici otvarali jednu kockarnicu za drugom, milijuni ljudi željni takve zabave, većinom iz Kine, stizali su u grad. Do 2006. godine, Makao, šest puta manji grad od Washingtona, nadmašio je Las Vegas u prihodima od kocke.

U nedjelju su kineski predsjednik Hu Jintao i šef mjesne vlade Fernando Chui zajednički proslavili ekonomski uspjeh Makaa, koji se uspio othrvati i svjetskoj financijskoj krizi. Štoviše, u listopadu je prihod od kocke iznosio 1,6 milijardi dolara, gotovo dvostruko više nego u Las Vegasu.

Za razliku od susjednog Hong Konga, druge posebne kineske administrativne jednice u kojoj se provodi politika "jedne zemlje, dva sistema" i u kojem uvijek ima prodemokratske opozicije kineskim vlastima, Makao je oduvijek bio snažno kineski orijentiran i u njemu ne postoji nikakav demokratski otpor. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 09:24:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh